bara

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή καθηγητών της Σχολής Ευελπίδων


Διαβάστε παρακάτω την επιστολή καθηγητών του Συλλόγου Διδακτικού και  Ερευνητικού Προσωπικού της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων η οποία αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι καθηγητής..., αλλά πόσο σοβαρός είναι!



ΠΡΟΣ
Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο
Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ιωάννη Ραγκούση
Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Γεώργιος Γεωργίου
Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Κώστα Σπηλιόπουλο

ΚΟΙΝ.
Μέλη Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων:
Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο
Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Κωσταντίνο Ζιαζιά
Πρόεδρο ΠΟΣΔΕΠ, Καθηγητή Νικόλαο Σταυρακάκη

Αξιότιμοι Κύριοι,

Τα τελευταία γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου στο Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ) της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), 
το αρχαιότερο Ίδρυμα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της νεότερης Ελλάδος, η αθώωση των υπευθύνων για αυτό το περιστατικό, αλλά και η αθώωση περιπτώσεων ποινικού αδικήματος πλαστοπροσωπίας, από τα πειθαρχικά συμβούλια, επαλήθευσαν όλες τις παρεμβάσεις και τις καταγγελίες του Συλλόγου ΔΕΠ της ΣΣΕ σχετικά με τα σοβαρά θεσμικά κενά του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των ΑΣΕΙ.
Παράλληλα, ανέδειξαν περίτρανα τις αδυναμίες του παλαιωμένου
συστήματος εσωτερικής λειτουργίας της Σχολής, που βασίζεται σε Βασιλικό Διάταγμα του 1968. Το ξεπερασμένο νομικό πλαίσιο για τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, το οποίο, όσο και αν αναβαθμίστηκε από το Ν.3187/2003, περί ΑΣΕΙ και το Ν. 3883/2010, συνεχίζει να έχει επικίνδυνα νομικά κενά, από τον καθορισμό του νομικού προσώπου των ΑΣΕΙ έως και τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας τους.
Αυτά τα νομικά κενά αφήνουν το περιθώριο σε αρκετούς παράγοντες να δρουν με συντεταγμένη πολιτική προς ίδιον όφελος και επιτρέπουν να βρίσκουν έδαφος παλαιωμένες απόψεις, οι οποίες αρνούνται τον ανοιχτό ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της ΣΣΕ, ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελληνική κοινωνία και το προσδιορίζουν ως κλειστό στρατόπεδο. Δίνουν, έτσι, τη δυνατότητα να ερμηνεύονται κατά το δοκούν οι νόμοι και οι κείμενες διατάξεις, να γίνονται παρεμβάσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες τόσο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής, όσο και στις διαδικασίες εκλογής αιρετών οργάνων.
Οι εκάστοτε κατά καιρούς καταγγελίες του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ της Σχολής μας, στη δικαιοσύνη και στη Γεν. Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, ανέδειξαν την κατάχρηση εξουσίας και την επαναλαμβανόμενη παράβαση καθήκοντος πολιτικών προϊσταμένων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που εποπτεύει τις Σχολές, διοικητικών υπαλλήλων του, αλλά και της Διοίκησης της Σχολής ειδικά κατά την περίοδο 2008- 2009.
Ο Σύλλογος ΔΕΠ της ΣΣΕ εκ νέου καταδικάζει όλες τις ενέργειες που προσβάλουν τη δημοκρατικότητα της Σχολής, φαλκιδεύουν τον ανώτατο εκπαιδευτικό χαρακτήρα της και καταγγέλλει τις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες που συνέβαλαν προς την αντίθετη κατεύθυνση υποστηρίζοντας την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία.
Το περιστατικό της 17ης Νοεμβρίου 2011 ανέδειξε την αναγκαιότητα της θεσμικής θωράκισης και ενίσχυσης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα της Σχολής, καθώς και της πλήρους αξιοποίησης των αιρετών οργάνων της στο γενικό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι και, κυρίως, στη διαπαιδαγώγηση των Ευελπίδων.

Γι’ αυτό, ο Σύλλογος των μελών ΔΕΠ της ΣΣΕ προτείνει:
1) Την άμεση ολοσχερή κατάργηση του Β.Δ. 312/1968, που εξακολουθεί να ισχύ για τα ζητήματα πειθαρχικού ελέγχου των
Ευελπίδων και την αντικατάσταση του με νέο, όπως ο νόμος ορίζει
για τα πανεπιστήμια. Ήδη τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής έχουν επεξεργαστεί έναν καινούργιο οργανισμό και εσωτερικό κανονισμό
με βάση τον αντίστοιχο οργανισμό των Πανεπιστημίων (ΠΔ 160/2008), τον Ν.4009/2011 και τη σύγχρονη στρατιωτική αντίληψη περί εκπαίδευσης.
2) Την παρακολούθηση και ενσωμάτωση του νομικού πλαισίου των πανεπιστημίων και της σύγχρονης στρατιωτικής πραγματικότητας, ώστε να μην προκύπτουν διαφορές και αμφισβητήσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Καθηγητής Ανδρέας Δημητρίου

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Μπάρδης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου