bara

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Μαθητές από την Αλεξανδρούπολη στο Στρασβούργο

 Μόλις πριν λίγες ημέρες γύρισαν στην Ελλάδα τα παιδιά που είχαν ταξιδέψει στο Στρασβούργο της Γαλλίας στα πλαίσια της ημερίδας Euroscola. 24 μαθητές από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχαν στο ταξίδι, 2 εκ των οποίων ήταν από το σχολείο μας. Η ελληνική αποστολή έφτασε στο Στρασβούτγο στις 21/03/2012, ενώ η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22/03/2012 όπου εκατοντάδες μαθητές από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κλήθηκαν να μπούν σε ρόλο βουλευτή. Τα παιδιά αφού ενημερώθηκαν σχετικά με το θεσμό της Ευρωπαϊκης Ένωσης και του Ευρωκοινοβουλίου, συζήτησαν μεταξύ τους για θέματα επίκαιρα όπως είναι το περιβάλλον, η μετανάστευση, η δημοκρατία, το μέλλον της Ευρώπης και τελικά τους ζητήθηκε να πάρουν κάποιες αποφάσεις πάνω σε αυτά τα θέματα με μαζική ψηφοφορία. Εκτός από τις "υποχρεώσεις" τους ως βουλευτές, τα παιδιά συμμετείχαν και σε παιχνίδια γνώσεων, έφαγαν στο εστιατόριο του Κοινοβουλίου, διασκέδασαν και φυσικά γνώριστηκαν μεταξύ τους. Η ημερίδα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και η συμμετοχή της ελληνικής αποστολής στις συζητήσεις είναι αδιαμφισβήτητη.Το βράδυ της ίδιας ημέρας τα 24 Ελληνόπουλα μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους πήραν μια γεύση από "γαλλική διασκέδαση", αφού επισκέφθηκαν ένα karaoke-bar και τραγούδησαν με την ψυχή τους.
Την επόμενη μέρα τα παιδιά γνώρισαν καλύτερα το πανέμορφο Στρασβούργο μέσω μιας 2ωρης ξενάγησης της πόλης με λεωφορείο αλλά και με τα πόδια, με αγγλόφωνο ξεναγό. Επισκέφθηκαν τη "μικρή Γαλλία" ή αλλιώς Petite France καθώς και το σήμα κατατεθέν της πόλης: τον Καθεδρικό ναό. Είδαν το έσωτερικό του ναού με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά παράθυρα και την επιβλητική αρχιτεκτονική και βγήκαν φωτογραφίες μπροστά από το αστρονομικό ρολόι που υπάρχει μέσα στο ναό. Ανέβηκαν ακόμη 300 σκαλιά για να φτάσουν στα 66 μέτρα ύψος (από τα 142 που είναι ο ναός) και να δούν το Στρασβούργο από ψηλά. Πραγματοποιήθηκε ακόμη ξενάγηση της πόλης με βάρκα μέσω του ποταμού της, του ill.Μετά το τέλος της ξενάγησης οι μαθητές κάθησαν σε ένα εστιατόριο για να ξεκουραστούν και να απολάυσουν την παραδοσιακή τάρτα της περιοχής, την tarte flambee. Το βράδυ ακολούθησε και πάλι έξοδος και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το νυχτερινό Στρασβούργο.
Το πρωί της τελευταίας μέρας του ταξιδιού τους οι μαθητές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και κάθε ομάδα επισκέπτηκε το μουσείο Γάλλων ζωγράφων και το μουσείο μοντέρνας τέχνης αντίστοιχα. Στη συνέχεια τους επιτράπηκε ελεύθερος χρόνος ώστε να περιπλανηθούν και να αγοράσουν σουβενίρ πριν την αναχώρησή τους για το αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης και τελικά την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ήταν πραγματικά για όλους μια αξέχαστη εμπειρία.

Ευχαριστούμε τον μαθητή του 4ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης Χαριτούδη Χαρίλαογια τις φωτογραφίες και το κείμενο.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου