bara

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

«Η ελληνική οικονομία στη λογική της εξωστρέφειας»


Η ανάγκη οικοδόμησης ενός στέρεου παραγωγικού προτύπου για τη χώρα με κυρίαρχο πυλώνα την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσε το σύνθημα της εκδήλωσης για την Εθνική Στρατηγικών των Εξαγωγών, που διοργάνωσε, στην Αθήνα την Παρασκευή 27 Απριλίου, το Cluster Εξωστρέφειας, που έχουν ιδρύσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. Παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου, της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, του Υπουργού Επικρατείας κ. Παντελή Καψή, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Σωκράτη Ξυνίδη, του Υπευθύνου Τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Κωστή Χατζηδάκη, Πρέσβεων και εμπορικών ακολούθων από 25 χώρες του κόσμου, αλλά και πλήθος εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων και εξαγωγικών επιχειρήσεων, παρουσιάστηκαν οι προοπτικές της «Ελλάδας της Εξωστρέφειας», στο Θέατρο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.
Ο Πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος τόνισε εμφατικά τη σημασία του εξωστρεφούς προσανατολισμού για την ανάκαμψη της χώρας και ανέφερε ως βασική κατεύθυνση της αναπτυξιακής πολιτικής και στρατηγικής: «τη λογική της εξωστρέφειας που θα διαπερνάει ολόκληρη την ελληνική οικονομία».
Από την πλευρά της, η Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, αφού αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, έθεσε ως προτεραιότητα ανάπτυξης το δίπολο «Εξαγωγές-Δουλειές», ενώ υπογράμμισε ότι «οι εξαγωγείς, όπως και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκονται και σήμερα στην πρώτη γραμμή, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άλλο είδος πολέμου, οικονομικού αυτή τη φορά».
Η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη αφού αναφέρθηκε στις «επίπονες προσπάθειες των Ελλήνων εξαγωγέων, κόντρα στις αντιξοότητες, για την επίτευξη του ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας του 2011», ανέδειξε τις παραγωγικές και ανταγωνιστικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, με συγκεκριμένα παραδείγματα κλάδων, που πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως οι πρώτες ύλες και το αλουμίνιο, τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, τα φάρμακα, τα φρουτολαχανικά, το ελαιόλαδο και τα τυροκομικά προϊόντα.
Ιδιαίτερα σημείωσε τη φράση του Φράνγκλιν Ρούσβελτ: «η γιατρειά στα δεινά της εποχής μας έχει όνομα. Και το όνομα αυτό είναι ηγεσία», τονίζοντας ότι η Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, πρέπει να έχει συνέχεια στην εφαρμογή της, στη βάση μία ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.
Ως «αλληλένδετες και θεμελιώδεις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση» ανέφερε «την παραγωγική δραστηριότητα και την εξωστρέφεια», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κύριος Δημήτριος Λακασάς. Μάλιστα κατέθεσε την πρόταση του ΣΕΒΕ για την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία «ενός νέου συντονιστικού οργάνου υπό τη μορφή μιας «Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας» (Γ.Γ.Εξ), που με όχημα το «Παράγω και Εξάγω», θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη επιδιωκόμενη ενίσχυση της εξωστρέφειας».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κύριος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης επεσήμανε ότι «η ελληνική εξωστρέφεια ανθεί και δείχνει την εικόνα μιας δυνατής Ελλάδας όσο κι αν κάποιοι θέλουν να την αμαυρώσουν». Αφού χαρακτήρισε τις εξαγωγές «ένα όμορφο ταξίδι», τόνισε ως προτεραιότητες «διευκόλυνσης της ζωής και των προσπαθειών των εξαγωγέων, τις άμεσες επιστροφές του ΦΠΑ, την ενίσχυση της ρευστότητας των εξωστρεφών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων και τη συρρίκνωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών». Και κατέληξε με τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα, οι εξαγωγείς, με σύμμαχο την Πολιτεία, θα τα καταφέρουμε».
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κυρία Νέλλη Κάτσου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ), Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Pharmathen A.E. Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία των Cluster Εξωστρέφειας, των Συνδέσμων εξαγωγέων, είχε τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και του Invest In Greece.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου