bara

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Επτωχεύσαμεν και επεινάσαμεν..


Γράφει ο Νικόλαος Βαφειάδης 
Φοροτεχνικός 
Πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Αθηναίων 
Η χρεοκοπία μιας χώρας έχει άμεση σχέση με τις οικονομικές στρατηγικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης, ωστόσο έχει να κάνει και με την αξιοπιστία της απέναντι στους πιστωτές της, δηλαδή αν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όταν δανείστηκε. Σήμερα, που όλοι μιλούν για επιστροφή του εφιάλτη, η ανάγκη για ισχυρή και τολμηρή ηγεσία που θα αναδιαρθρώσει τα δημόσια οικονομικά είναι περισσότερο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.

Η Ελλάδα από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους έχει πτωχεύσει τέσσερις φορές. Το 1827, το 1843, το 1893 και το 1932. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ξένοι δανειστές εκμεταλλευόντουσαν την οικονομική μας ανάγκη και μας οδηγούσαν στην διακοπή πληρωμής των δανείων, διότι αδυνατούσαμε να ανταπεξέλθουμε στις δανειακές μας υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί και σήμερα- αν γίνει διακοπή του δανεισμού για την μη εφαρμογή της δανειακής μας σύμβασης (ΔΝΤ, Ευρωπαική Επιτροπή και Ευρωπαική Τράπεζα)- με δική μας υπαιτιότητα αυτή τη φορά. Που σημαίνει ότι την ευθύνη θα την έχει η νέα κυβέρνηση με την πολιτική που θα εφαρμόσει. 
Η κυβέρνηση Παπαδήμου με τα στραβά και τα ανάποδά της είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει μια στοιχειώδη για τις τράπεζες εισαγόμενη ρευστότητα από την ΕΚΤ περίπου 130 δισ. ευρώ είτε με τη μορφή Reverse Repos είτε μέσω του Emergency Liquidity Assistance (ELA). Με τις τελευταίες όμως εξελίξεις έχει παγώσει η ενίσχυση ρευστότητας προς τις τράπεζες, λόγω της πολιτικής αστάθειας που υφίσταται η χώρα μας από τη μία πλευρά και από την άλλη ,της μη σοβαρής οικονομικής πολιτικής των εξαγγελιών του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. 
Ανάμεσα στ ΄άλλα ο εκκολαπτόμενος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και πρώην συνάδελφός μου Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, προτείνει, κρατικοποίηση των τραπεζών, αυξήσεις μισθών και συντάξεων ,100.000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων , αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με σημαντική αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ το χρόνο, ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αύξηση του επιδόματος ανεργίας και μηδενισμό του ΦΠΑ. 
Η νέα αριστερή κυβέρνηση, αν προκύψει τελικά στις 17 Ιουνίου, θα πρέπει να αποφασίσει να υλοποιήσει αμέσως τα παραπάνω μέτρα. Άμεση κρατικοποίηση τραπεζών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, κρατικοποίηση τραπεζών χωρίς τη συμμετοχή του EFSF δεν μπορεί να γίνει. Και αυτό θα συμβεί επειδή το Δημόσιο δεν έχει το μετοχικό και διοικητικό έλεγχο ούτε πολύ περισσότερο τα χρήματά .«Δεν με νοιάζει», θα πει ο Τσίπρας, «θα κάνουμε απευθείας κρατικοποίηση των τραπεζών». Ωραία, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τη Βουλή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών με παραίτηση των παλαιών μετόχων . Ερώτημα: Μπορεί να το κάνει; Απάντηση: Σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται κατά το κοινοτικό δίκαιο. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θα ξεπεράσει τα νομικά εμπόδια. Θα διορίσει διοικήσεις κομματικών κρατικοδίαιτων στις τράπεζες που παρανόμως κρατικοποιήθηκαν, οι οποίες θα επιδιώξουν να μοιράσουν τα λεφτά των καταθετών στον λαό. Ανοίγοντας βέβαια τα ταμεία των τραπεζών, θα διαπιστώσουν έκπληκτοι ότι με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες τα χρήματα έχουν βγει στο εξωτερικό. Και ερχόμαστε στις αυξήσεις των μισθών και συντάξεων. Πως θα γίνουν αυτές άραγε χωρίς χρήματα; Όσον αφορά στις 100.000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων ανά έτος, χρειάζεσαι 2 δις περίπου ευρώ. 
Να φορολογηθούν οι πλούσιοι, με εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ. Γνωρίζει ο κ. Τσίπρας πόσοι είναι αυτοί; Δηλαδή θα φορολογηθούν 155 πολίτες σε όλη τη χώρα που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 500.000 ευρώ. Αφού διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να εισπράξει πολλά χρήματα από αυτούς, θα επανέλθει στους μικρομεσαίους οι οποίοι θα πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα. ΄Ηδη μέχρι σήμερα τα έσοδα του τριμήνου είναι μείον 30%, ο προυπολογισμός είναι μείον 6 δις, άρα έως τέλος του έτους θα είναι μείον 20 δις ευρώ περίπου. 
Μιλάει όμως και για μηδενικό ΦΠΑ, άρα στα ταμεία θα μπουν μηδέν χρήματα. Όσον αφορά την είσπραξη των δανείων, θα εισπράττει ελάχιστα, γιατί θα γίνει επιμήκυνση αυτών. Ενώ η αύξηση του επιδόματος της ανεργίας, συνεπάγεται χρήματα, τα οποία όμως δεν θα υπάρχουν. Άρα, έσοδα μηδέν, έξοδα δις. 
Συμπέρασμα, Η ΧΩΡΑ ΠΤΩΧΕΥΕΙ. 
Επισημαίνουμε ότι η οικονομία της χώρας μας θέλει 21 δισ. ευρώ μόνο για να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Θα μας πει ο Τσίπρας «μην ανησυχείτε θα κόψουμε δραχμές (ή όποιο άλλο τοπικό νόμισμα) ισάξιο». Έλα όμως που οι δραχμές δεν θα είναι 1 προς 340,75 αλλά το πιθανότερο 1 προς 1200 ή και παραπάνω. Άρα ο κ. Τσίπρας θαι σκεφθεί ότι η εγχώρια παραγωγή θα πρέπει να κινητοποιηθεί για να σιτίσει το λαό του. Πως θα γίνει όμως αυτό; αφού θα υπάρχει πλέον έλλειψη πετρελαίου για να κινηθούν τα τρακτέρ των αγροτών, τα φορτηγά, τα τρένα και τα πλοία, ανταλλακτικών για τις μηχανές τους, πρώτων υλών για τα υπό κρατικοποίηση εργοστάσια (που δεν υπάρχουν, και «θα δημιουργηθούν») και την αγροτική παραγωγή, ζωοτροφών για τα ζώα των κτηνοτρόφων, φαρμάκων και βασικών ειδών διατροφής (διότι το πετρέλαιο θα πληρώνεται σε δολλάριο). Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα αγγίζει το 90% οδηγώντας σε εξαθλίωση τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα έχουν χάσει το 100% της αξίας τους. Και ένας εργαζόμενος με ονομαστική αξία 500.000 δραχμές μισθό, η πραγματική αξία του μισθού θα είναι 80 ευρώ. 
Σε περίπτωση πτώχευσης ακόμη και ο πιο ανίδεος πολίτης μπορεί να καταλάβει πως κάποιοι θα ωφεληθούν στην περίπτωση πτώχευσης της χώρας. Και ποιοι είναι αυτοί; Είναι όλοι αυτοί που έχουν πτωχεύσει τις επιχειρήσεις τους, οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο και έχουν βγάλει τα υπέρογκα ποσά τους στο εξωτερικό και θα επανέλθουν όταν ο λαός θα λιμοκτονεί και αυτοί θα αγοράζουν «επί πινακίου φακής» τις περιουσίες μας. 
ΕΡΩΤΗΣΗ :τι προτιμάμε, να παίρνει ο εργαζόμενος 500 ευρώ ή με την πολιτική του Τσίπρα 80 ευρώ; Δυστυχώς Αλέξη μας οδηγείς κατευθείαν στο «ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ και ΕΠΕΙΝΑΣΑΜΕΝ». 
Νικόλαος Βαφειάδης 
Φοροτεχνικός 
Πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Αθηναίων 



                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου