bara

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Παρουσίαση του Βιβλίου της Hislop στην Αλεξανδρούπολη


Πρόλογος της κ.Σεραφείμ Ευαγγελίας, στην εκδήλωση του Βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκης για την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της Victoria Hislop, «Το νήμα», στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, την προηγούμενη Τετάρτη 16 Μαΐου 2012 και ώρα 19:30 στο χώρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης.
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας και καλώς ήρθατε, στην παρούσα εκδήλωση του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκης, ανταποκρινόμενοι άμεσα και γεμίζοντας αυτή την αίθουσα.Με πολλή χαρά καλωσορίζουμε σήμερα στην πόλη μας, την διάσημη βρετανίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο κ.Βικτώρια Χίσλοπ, η οποία γεννήθηκε στο Μπρόμλεϋ του Κέντ, όπου και διαμένει και εργάζεται με την οικογένειά της.
Η κ.Χίσλοπ έχει σπουδάσει στο St.Hilda’s College της Οξφόρδης, Αγγλική Φιλολογία και έχει εργαστεί ως ταξιδιωτική δημοσιογράφος. Το πρώτο της βιβλίο «Το Νησί», εκδίδεται απ’ τις εκδόσεις Διόπτρα το 2005 και αποτελεί εκδοτικό γεγονός, καθώς μένει για χρόνο ρεκόρ ( 8 συνεχείς εβδομάδες) στα πλέον ευπώλητα βιβλία για την Sunday Times, έχοντας πουλήσει ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Στην Ελλάδα αποτελεί επίσης εκδοτικό φαινόμενο όλων των εποχών και αγαπήθηκε πολύ.
Το νέο της βιβλίο εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη με «νήμα» το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία της πόλης, όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου.
Η κ.Χίσλοπ , είναι φανερό ότι έχει συνδυάσει άριστα τη δημοσιογραφία με την μυθιστοριογραφία, εφόσον πρώτα ερευνά και μετά γράφει. Μελετά ιστορικά γεγονότα και στοιχεία πριν τη μυθοπλασία. Ωστόσο, πέρα από την ιστορία της πόλης που εκτυλίσσεται με άξονα το χρόνο και τις απίστευτες λεπτομέρειες αρχειακού υλικού, η κυρία Χίσλοπ, μέσα από τους ήρωές της, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, αναδεικνύει τις ελληνικές συνήθειες, τον τρόπο που εμείς οι Έλληνες δομούμε τις ανθρώπινες σχέσεις μας, οργανώνουμε τις κοινότητές μας, εκφράζουμε τη λύπη και κυρίως τη χαρά μας, την αξιοπρέπεια της καθημερινότητάς μας! Είναι θαυμαστός ο τρόπος που η κυρία Χίσλοπ διεισδύει στον δύσκολο 20ο αιώνα της Ελλάδας, με πολιτικές ανακατατάξεις και φυσικές καταστροφές, που δεν έζησαν άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.
Η κυρία Χίσλοπ ξεκλειδώνει την νεοελληνική ταυτότητα. Αφήνεται στο ζεστό αέρα της ελληνικής γης που την τυλίγει στο καλωσόρισμα, κάθε φορά που το αεροπλάνο της προσγειώνεται στην Ελλάδα και μας τον επιστρέφει ως ζεστό λόγο, που αποκαθιστά το προφίλ μας στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, της άξενης και λαθεμένης ερμηνείας και οπτικής. Η γραφή της καθαίρει το νεοελληνικό πρόσωπό μας, ως να ήταν πολύτιμη αγιογραφία λαϊκής έκφρασης, ταλαιπωρημένης, στις εκκλησιές του ελληνισμού της διασποράς…
 Κυρία Χίσλοπ,
Πραγματικά μας αναπαύει να νιώθουμε ότι οι επώδυνες πτυχές της ιστορίας μας, αυτές που διαμόρφωσαν το νεοελληνικό προφίλ και τον τρόπο σκέψης μας, σας εμπνέουν και αποτελούν το πεδίο έρευνάς σας. Εμείς από τη μεριά μας, επιθυμούμε – και με την εκδήλωση αυτή το αποδεικνύουμε- να ρίξουμε το φως ενός προβολέα πάνω σε σας και το έργο σας και σαν αναγνωστικό κοινό, να ανοίξουμε την αγκαλιά μας. Καλωσήρθατε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και στη Θράκη, που είναι η αρχή του νήματος της Ελλάδας μας, που ευχόμαστε να γίνει αρχή νήματος των νέων αναζητήσεών σας. Γιατί είναι αλήθεια αυτό που είπατε σε μια συνέντευξή σας: «Η Ελλάδα είναι γεμάτη δράμα. Δεν βαριέσαι ποτέ. Αισθάνομαι συνεχώς ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Και ίσως αυτό για έναν συγγραφέα είναι έμπνευση». Καλωσήρθατε και πάλι…
Η ψυχή της εκδήλωσης κ. Φωτεινή Σκαρλακίδου με την ομάδα των συνεργατών της
του βιβλιοπωλείου  ''Ελευθερουδάκη" 
Η κ. Hislop υπογράφει τα αντίτυπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου