bara

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Το Γενέθλιο του Προδρόμου στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων

Γράφει ο Αντώνιος Χατζόπουλος
Στη σημερινή Κων/πόλη ένας και μοναδικός Ιερός Ναός τιμάται στο Γενέθλιο του τιμίου και ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Πρόκειται για τον Ιερό του Γενεθλίου του Προδρόμου στη Νέα Συνοικία (YENIMAHALLE) της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων. Ο περικαλλής Ναός βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πριν από τις μυθολογικές «συμπληγάδες πέτρες» του Βοσπόρου και είναι ο τελευταίος ορθόδοξος ναός, αλλά και η ομώνυμη κοινότητα στο βόρειο άκρο του Θρακικού Βόσπορου.
Με κατάνυξη ιερά και αρμόζουσα στον μείζονα τον προφητών Άγιο τιμήθηκε στο ναό αυτό η ιερά επέτειος της Γεννήσεώς του με πανηγυρική αρχιερατική θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας που τελέστηκε κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, προεξάρχοντος του Σεβ. ποιμενάρχου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου.
Πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό προσήλθαν στην κοινότητα Γενίμαχαλλε για να προσευχηθούν και να λάβουν την χάρη του Αγίου, του τόσο προσφιλούς και λαοφιλούς στο χριστιανικό κόσμο, καθότι εκατομμύρια πιστοί της ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και των άλλων εκκλησιών φέρουν το άγιο όνομά του. Άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον επίκαιρο λόγο του Σεβασμιωτάτου Γέροντος σχετικά με τον τιμώμενο Άγιο Ιωάννη τον θεοπόθητο (Δοξαστικό των Αίνων), αλλά και τις θετικές και αισιόδοξες σκέψεις του για την περαιτέρω πορεία τόσο του ποιμνίου της Μητροπόλεως Δέρκων, όσο και όλων των ομογενών κατοίκων της Πόλεως. Στη μικρή δεξίωση που ακολούθησε συμμετείχε όλο σχεδόν το εκκλησίασμα, το οποίο στήριξε και στηρίζει με την παρουσία του την ακριτική αυτή κοινότητα.
Κατά το εσπέρας της ίδιας μέρας τελέστηκε υπαίθρια ιερή παράκληση του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, αλλά και αρτοκλασία στο πανηγυρίζον γραφικό Ιερό Αγίασμα του Γενεθλίου του Προδρόμου, του επίσης μοναδικού στην Πόλη. Είναι προφανής η σύνδεση του ιερού Αγιάσματος με την αγιαστική χάρη των υδάτων του Ιορδάνου ποταμού, δια των οποίων ο Άγιος Ιωάννης αξιώθηκε να βαπτίσει τον Χριστό. Την Παράκληση και την αρτοκλασία τέλεσε ο Σεβ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο οποίος κατά την απόλυση διένειμε τον άρτο, αλλά και κεράσματα, προσφορά των ενοριτών, προς όλους τους προσελθόντας στο ιερό Αγίασμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παράκληση παραβρέθηκαν και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι με ευγένεια και σεβασμό παρακολούθησαν την ιερή ακολουθία, συνεορτάζοντας τρόπον τινά την μνήμη του Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου. Το ιερό αυτό ναίδριο του Αγιάσματος είναι λαξευτό σε βράχο στην Κοινότητα Θεραπειών, σε απόσταση μισού περίπου χιλιομέτρου από τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει κτίστηκε το 1864, ανακαινίστηκε όμως προσφάτως με συνδρομή πιστών της ομογένειας και αποτελεί περίτρανη απόδειξη της πίστης της πολίτικής ομογένειας, ή οποία φροντίζει και συντηρεί όλα τα ιερά σκηνώματα της Ορθοδοξίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής το ύδωρ του Αγιάσματος αυτού πριν από αρκετά χρόνια και κατά την οικοδόμηση των γύρω χώρων, διοχετεύτηκε αυθαίρετα προς άγνωστη κατεύθυνση. Ως αποτέλεσμα αυτού οι σημερινοί πιστοί στερούνται των ναμάτων του αγιασμένου ύδατος, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.


Α.Χατζόπουλος, 26.6.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου