bara

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ολυμπιακά Ιδεώδη και.... Ισιδώρου Ανάγνωσμα

Του ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
 E-mail: panosmandalos@yahoo.gr
Ολυμπιακά ιδεώδη! Πάνω σε αυτά δημιουργήθηκαν και βασίστηκαν για χιλιετίες οι Ολυμπιακοί αγώνες. Το ευ αγωνίζεσθε και το τρόπαιο, ένα απλό στεφάνι από το πολύτιμο δένδρο της ελιάς σαν επικύρωση του ήθους και της νίκης των αθλητών. Για χάρη των Ολυμπιακών αγώνων βέβαια σταματούσαν οι εχθροπραξίες και λαοί ή μάλλον πόλεις κράτη που μισούνταν έσμιγαν και αγωνίζονταν για τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Για χάρη των Ολυμπιονικών μετά γκρεμίζονταν τείχη(ότι πολυτιμότερο δηλαδή είχε μια πόλη για την προστασία τους) και αποδίδονταν τιμές στους νικητές. Οι αγώνες πάντα στον ίδιο τόπο όπου συγκεντρώνονταν οι αθλητές από όλη την Ελλάδα ή μάλλον τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής, χωρίς να απαιτούνται κάθε φορά έξοδα για στάδια. Το πολυτιμότερο. Ο έντιμος τρόπος ζωής των αθλητών και των κριτών.
Στις μέρες μας ….Ολυμπιακά ιδεώδη …..σπόνσορες και δισεκατομμύρια ευρώ ή ότι άλλο νόμισμα θέλεις, κάθε τετραετία για την διεξαγωγή των…Ολυμπιακών ιδεωδών. Το χρήμα άφθονο στις τσέπες των διάφορων αθλητών που αγωνίζονται με όχι και τόσο τίμια μέσα (αναβολικά και άλλα ευγενή μέσα προς ικανοποίηση των χρηματοδοτών). Ιστορία που γράφεται με μελανά χρώματα μιας και οι διοργανωτές ξεχνάνε τον τόπο γένεσης τους και λένε «ευτυχώς που ήρθαν στον τόπο τους», εννοώντας το Λονδίνο. Ακόμα και οι Κινέζοι ξέρανε την προέλευση των Ολυμπιακών αγώνων αλλά οι … φίλοι μας το 2012, όχι. Βέβαια ίσως πούνε και ότι ο Χάρι Πότερ έφτιαξε τα γλυπτά του Παρθενώνα που με …..τίμια μέσα αποκόμισαν ανά τους αιώνες και κοσμούν τα μουσεία τους. Ευτυχώς που έχουνε και αυτά και τα κοσμούν αλλιώς θα είχανε εκείνες τις πέτρες που ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι ήτανε, τις Στοουν χετζ στο Wiltshire.
Και ας πάρουμε την τελετή έναρξης.
Μια τελετή έναρξης που λίγα έχει να δώσει στην ιστορία μιας και αναφέρεται από το 1300-1400 μ.χ και μετά ….Ίσως για αυτούς να μην υπάρχει ιστορία μιας και ήταν αποικία των Ρωμαίων και συνήθως ήτανε οι βάρβαροι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Βέβαια κάποιοι θεωρούν κουλτούρα τον Τζέιμς Μπόντ που σκοτώνει και δαμάζει τους εχθρούς της Βασίλισσας, αλλά θέλει λίγο κουράγιο για να θεωρήσεις κουλτούρα την υποκουλτούρα του Χόλυγουντ. Σε όλα αυτά και το ξεχασμένο σκηνικό της έπαρσης, όπως θέλει το πρωτόκολλο τριών σημαιών, δηλαδή της Ελληνικής, της Ολυμπιακής και της διοργανώτριας χώρας. Σηκώθηκαν μόνο δύο ….ίσως φυσούσε αέρας πολύς και δεν σηκώνονταν το τρίτο …..το κοντάρι.
Βέβαια τα διάφορα παράδοξα όπως τα άδεια στάδια και ο μικρός που ξέφυγε στο αεροδρόμιο και πήγε στην Ρώμη χωρίς οι Άγγλοι να πάρουν χαμπάρι, ή το χάσιμο των κλειδιών του Γουέμπλεϊ, αν γινότανε στην Ελλάδα την εποχή των Ολυμπιακών αγώνων τότε θα γινότανε χαμός …..Αλλά όλα γίνονται στο Λονδίνο …….την πατρίδα των Ολυμπιακών αγώνων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολυμπιακής επιτροπής.
Αλήθεια ο Κωνσταντίνος ο Γλίκξκμπουρ μέλος των αθανάτων δεν είπε τίποτα για αυτό αλλά ούτε και για τα άλλα ….όπως και ο εντιμότατος πρόεδρος της Ελληνικής αποστολής που απέκλεισε την άτιμη την αθλήτρια που μπορούσε να πάρει και μετάλλιο στην καρδιά του Λονδίνου για του βάρβαρους και ανυπότακτους Έλληνες.
Αλήθεια πόσο πολιτισμένοι είναι οι Άγγλοι στις διακοπές τους και πόσο πολιτισμένα φέρονται στους τόπους που πάνε …….ρωτήστε στα Μάλια, στο Φαλιράκι αλλά και αλλού, θα σας πούνε.
Και οι δικοί μας εκπρόσωποι καμιά διαμαρτυρία. Μην μιλάτε είμαστε υπόδουλοι και οι ραγιάδες δεν μιλάνε στα αφεντικά τους. Ο πρόεδρος της Ελληνικής αποστολής δεν ανακοίνωσε τίποτα ούτε μια διαμαρτυρία για τα τεκταινόμενα. Είχε όμως την πυγμή και το …κουράγιο να αποκλείσει την αθλήτρια …που ίσως θα έφερνε και κανένα μετάλλιο, για ένα αστείο. Δεν λέω ρατσιστικό …αλλά δεν είναι ρατσιστική η δήλωση αθλήτριας και μάλιστα αρχηγού εθνικής ομάδας που είπε ότι οι Έλληνες κυκλοφορούν ξυπόλητοι στο Ολυμπιακό χωριό; Αλλά ούτε αποκλείστηκε από την ομοσπονδία της, ούτε καμία διαμαρτυρία είχαμε από τον σκληρό σαν ….βελούδο Έλληνα πρόεδρο της Ελληνικής αποστολής. Ένας πρόεδρος ο οποίος επικαλείται την εντιμότητα και την ανωτερότητα ήθους, όταν διώκεται για φοροδιαφυγή, υπεξαίρεση και παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος. Αλλά ξέχασα εκεί ήταν για τον κανακάρη του που ήθελε 1 εκατομμύριο για να σπουδάσει. Αλήθεια είναι πατεράδες που με 500 ευρώ σπουδάζουν τα παιδιά τους και μάλιστα όταν υπεξαιρούν 200 ευρώ πληρώνουν άλλα τόσα σαν πρόστιμο. Και μετά πως έχουμε σε αυτήν την θέση έναν …..άφθαρτο και αυστηρό κριτή. Πως ο πρόεδρος της Ελληνικής αποστολής έχει εις βάρος του τέτοιες κατηγορίες και είναι πρόεδρος. Ίσως εδώ θα πρέπει να παρέμβει ακόμα και εισαγγελέας ….αλλά που τέτοια χάρη. Βέβαια είπαμε, υπήρχε κίνδυνος η αθλήτρια να φέρει κάποιο μετάλλιο και να σηκώσει την Ελληνική σημαία στην καρδιά του Λονδίνου… Μπορούσανε να το επιτρέψουνε αυτό; Και αν δεν μπορούσανε οι άλλοι, θα μπορούσε να το κάνει ο ……άμεμπτος πρόεδρος της Ελληνικής επιτροπής.
Μην ξεχνάμε από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το κυνηγητό προς τους Έλληνες αθλητές. Είμαστε ίσως, η μόνη χώρα που ολόκληρη αποστολή, αυτή της άρσης βαρών που σάρωνε τα μετάλλια, διαλύθηκε ολόκληρη. Ολόκληρη αποστολή που ήταν κυρίαρχη παγκοσμίως και κανένας δεν βρέθηκε να πει, καλά ρε παιδιά οι άλλες αποστολές είναι τόσο τίμιες και πέρνουνε τα μετάλλια …..Όχι εμείς είμαστε οι μόνοι ….άτιμοι εξ ου και ο Αλογοσκούφης μόνος του είχε καταγγείλει την ίδια του την χώρα σαν κλέφτη. Εμείς πάντα είμαστε τίμιοι με τους εαυτούς μας αρκεί τα μετάλλια να τα παίρνουν οι ….άλλοι.
Μετά ολόκληρη η ομάδα με τον προπονητή και όλους τους απεχθείς αυτούς συνεργούς τους; Αλλά είπαμε είχανε σαρώσει τα μετάλλια και έπρεπε να τιμωρηθούν, που σήκωσαν κεφάλι στους μεγάλους.
Μήπως δεν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και ενάντια στα Ολυμπιακά ιδεώδη η απαγόρευση ντόπιγκ κοντρόλ στην Dream team της ομάδας μπάσκετ της Αμερικής; Δηλαδή αυτοί ανεξέλεγκτοι και να κάνουν ότι θέλουν και εμείς να κάνουμε τις μαϊμούδες ικανοποιώντας το πάθος τους για νίκη και φυσικά γεμίζοντας τους με μετάλλια.
Είπαμε, είμαστε σκληροί εκεί που μας παίρνει και όχι στους αφεντάδες μας. Ίσως ο πρόεδρος, αν είναι και μέλος των Ελλήνων του city πώς να κακοκαρδίσει τους ……συμπολίτες του. Εδώ η παροιμία …αλλού τρως αλλού πίνεις αλλού πας και το δίνεις ………Αθάνατο Ελληνικό πνεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου