bara

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

1η ημέρα εργασιών 9ου Παγκόσμιου Συνέδριου Θρακών

Από τις Φέρες … στις Φέρες, το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών
«Η Θράκη στο παγκόσμιο στερέωμα»
Ξεκινώντας από τις Φέρες, τον Αύγουστο του 1994, ο θεσμός του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών έχει χαράξει μία ιστορική πορεία διατρέχοντας γεωγραφικά τις πόλεις της Θράκης για να επιστρέψει στις Φέρες,τη βυζαντινή πόλη της Βήρας. Αποτέλεσε βήμα διαλόγου και έδωσε την ευκαιρία στους Θρακιώτες απανταχού της γης, να καταθέτουν προτάσεις θέσεις, ιδέες και προοπτικές.
Με θέμα «Η Θράκη στο Παγκόσμιο Στερέωμα», το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών αναζητά, ως διοργάνωση, νέο ρόλο και αποτελεσματική παρέμβαση, μεταφέροντας στο Ελλαδικό στερέωμα και ειδικότερα στην Αθήνα, τις επιθυμίες των απανταχού Θρακιωτών.
Οι εργασίες του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής με πάνω από 100 εγγεγραμμένους συνέδρους ενώ εκατοντάδες Θρακιώτες βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Φερών. Το συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, αποτελεί μία ουσιαστική «πλατφόρμα» συζήτησης, πάνω σε ζωτικά θέμα που απασχολούν την περιοχή της Θράκης.
Καινοτομία του φετινού συνεδρίου είναι ότι στην έναρξή του δεν έγιναν χαιρετισμοί, εκτός του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για ουσιαστικό διάλογο. Όλες οι άλλες ομιλίες θα κατατεθούν γραπτώς και θα δημοσιευθούν στο έντυπο που θα κυκλοφορήσει, μετά τη λήξη των εργασιών.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, αναφέρθηκε συνοπτικά στα πλεονεκτήματα της περιοχής, αλλά και σε υστερήσεις τονίζοντας ότι «η οποιαδήποτε πληγή της Θράκη ή, αντίθετα, αναβάθμισή της επηρεάζει τον ίδιο το βασικό κορμό της χώρας», ενώ κατέληξε λέγοντας, «ας ξυπνήσει μέσα μας ο αληθινός, δημιουργικός Θρακιώτης για να κάνουμε την Θράκη πάλι δυνατή, γιατί μόνο αυτό αξίζει στη Θράκη μας και σε μας τους Θρακιώτες, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε μια δυνατή Ελλάδα».

http://www.youtube.com/watch?v=5CmU6C7nI9Y
Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου εκφώνησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος, ο οποίος μετέφερε τον παλμό και τις προσμονές των απανταχού Θρακιωτών, τονίζοντας ότι η θρακική γη «είτε λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, είτε λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού της, πρωτογενώς ή δευτερογενώς θα είναι στο επίκεντρο κάθε ευρωπαϊκής και άλλης πολιτικής παρτίδας πόκερ που θα παιχτεί στην περιοχή». Ο Σεβασμιότατος τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι «οι πόρτες της Αθήνας έγιναν πολύ βαριές για να τις διαπεράσει ο χτύπος μας», ενώ με έκκλησή του προς όλους είπε «ας γίνουμε, λοιπόν, μια πιο δυναμική και συγκεντρωτική Περιφέρεια που θα εργάζεται και θα λειτουργεί συλλογικά, ενιαία και γρήγορα. Επιστημονικά επιτελεία, γραφειοκρατικές ομάδες εργασίας, ελεγκτικές επιτροπές και ιδιωτικές προσπάθειες. Όχι ο καθένας μας “επέχω και διαλογίζομαi”, μόνος του και για την Επαρχία του, αλλά όλοι μαζί, ως διαρκές «βουλεύμενο σώμα» με κατευθυντήριες γραμμές που θα μας δίδει η Περιφέρεια».
http://www.youtube.com/watch?v=97n3Ar8qROc
Χαιρετισμό απεύθυνε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ.κ. Δαμασκηνός και Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων. Με την παρουσία τους τίμησαν το συνέδριο οι βουλευτές Έβρου κύριοι Ντόλιος, Δερμεντζόπουλος και Ουζουνίδης, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, των στρατιωτικών και διοικητικών αρχών αλλά και των φορέων του τόπου.
Παράλληλα, στο χώρο του συνεδρίου εκτέθηκαν έργα Ζωγραφικής του μεγάλου Θρακιώτη ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα, ενώ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, η χορωδία της ενορίας Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως πραγματοποίησε συναυλία στο Υπαίθριο Θέατρο Φερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου