bara

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

2η ημέρα εργασιών 9ου Παγκόσμιου Συνέδριου Θρακών

Από τις Φέρες … στις Φέρες, το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών
Με εισηγήσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις συνέδρων ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των εργασιών του 9ου Παγκόσμιου Συνέδριου Θρακών, στις Φέρες του δήμου Αλεξανδρούπολης. Στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, οι σύνεδροι κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την

ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής, ενώ έγιναν αναφορές και στα συμπεράσματα και στα ψηφίσματα προηγούμενων συνεδρίων.
Τη συζήτηση συντόνισαν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος του Συνεδρίου, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Σ.Θ.), κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στους τρεις κύριους εισηγητές, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Παναγιώτης Καρακατσάνης, αναφέρθηκε στις «Επιδράσεις της Ορφικής Σκέψης στη συγκρότηση και εξέλιξη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας».


 Όπως σημείωσε, «κατά την ορφική ανθρωπολογία το ανθρώπινο γένος παρουσιάζεται αφενός μεν δισυπόστατης οντολογικής συγκρότησης με αθάνατη ψυχή σε φθαρτό και εφήμερο σώμα-φυλακή της, αφετέρου δε βεβαρημένο με ένα προπατορικό αμάρτημα, επειδή οι προπάτορες Τιτάνες κατέφαγαν το Θεό. Από το αμάρτημα αυτό η ανθρώπινη ψυχή, προκειμένου να αποφύγει το κολαστήριο των αέναων μετενσαρκώσεων, στο οποίο έχει καταδικαστεί, θα πρέπει απαραιτήτως να εξαγνιστεί. Για την ενίσχυση της θεϊκής δυναμικότητας της ψυχής του και για τον εξαγνισμό της από το προαναφερθέν προπατορικό αμάρτημα εκχωρήθηκε από την ορφική διδασκαλία στον άνθρωπο ουσιαστικά μια δυνατότητα: Η συμμετοχή στα ορφικά μυστήρια και η αυστηρή τήρηση των κανόνων του δόγματος για μια ανεπίληπτη μυστηριακή ζωή».
Στον «Ξεριζωμό του Θρακικού Ελληνισμού» αναφέρθηκε η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ιφιγένεια Βαμβακίδου.


 Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Οι διώξεις των Θρακών χρονολογούνται επακριβώς από τα τέλη του 1912, λόγω της βουλγαρικής τρομοκρατίας και κορυφώνονται το 1913 για να συνεχιστούν από τους Νεότουρκους […] Από το σύνολο των ξεριζωμένων Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης μόνο το ήμισυ είχε υποκύψει σε πραγματικό διωγμό και εξαναγκάστηκε σε φυγή. Μολονότι οι πληθυσμοί εγκατέλειπαν τις πατρίδες έπαιρναν μαζί τους εικόνες εκκλησιών και έθαβαν τις Άγιες Τράπεζες για να μην τις βεβηλώσουν οι Τούρκοι. Η ιδέα της φυγής αποτέλεσε γενικευμένο φαινόμενο στην Ανατολική Θράκη: οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των Νεότουρκων κατά του ελληνισμού αποκαλύφθηκαν τον Μάιο του 1914 και από τη υποτιμητική στάση του βεζίρη της Πύλης Σαίντ Χαλήμ πασά όσον αφορούσε τις ενέργειες του Έλληνα πρέσβη Δ. Πανά. Οι διώξεις των Νεότουρκων από το καλοκαίρι του 1914 μετασχηματίστηκαν σε γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού».
Τέλος, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη «Συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της Θράκης», με αφορμή την εισήγηση του αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή, κ. Μόσχου Πολυσίου.


 Όπως ανέφερε ο κ. Πολυσίου, «στη σημερινή συγκυρία, οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για επενδύσεις στο αγροδιατροφικό σύστημα αποκτούν ιδιαίτερη σπουδαιότητα, καθώς διανύουμε μια εποχή μετάβασης σε ένα νέο αγροτικό γίγνεσθαι που θα αλλάξει εντελώς το τοπίο της Ελληνικής και παγκόσμιας Γεωργίας. Αν η διστακτικότητα, που μέχρι σήμερα χαρακτήριζε τις κινήσεις των ενδιαφερόμενων, δώσει τη θέση της σε οργανωμένες και συντονισμένες προσπάθειες επιχειρηματικής πρωτοβουλίας βιομηχανικής κλίμακας είναι μαθηματικά σίγουρο ότι αυτές θα στεφθούν από επιτυχία».






Ακολούθησαν οι ομιλίες από τους εκπροσώπους των Θρακικών Ομοσπονδιών και τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Ακόμη, προτάθηκε από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης να καθιερωθούν οι Φέρες ως έδρα και τόπος διεξαγωγής του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, καθώς και να οριστεί μια μόνιμη γραμματεία συνεδρίου που να επιμελείται τη διοργάνωση.



Το βράδυ του Σαββάτου οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αφιέρωμα στην ελληνική ρετρό μουσική από την ορχήστρα φίλων Αστικής Λαϊκής Μουσικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η οποία απαρτίζεται από εθελοντές μουσικούς που δικτυώνονται στο Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου.



Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 19 Αυγούστου με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμου και την ανάγνωση του Ψηφίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου