bara

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

The Artist -Σινέ Φλοίσβος

Τετάρτη, 15 – Κυριακή, 19 Αυγούστου
The Artist - Μισέλ Χαζαναβίσιους
Σενάριο: Μισέλ Χαζαναβίσιους
Ηθοποιοί: Ζαν Ντιζαρντέν, Μπερενίς Μπεζό, Τζον Γκούντμαν, Πενέλοπι Αν Μίλερ, Τζέιμς Κρόμγουελ, Γαλλία, Βέλγιο, 2011, Ασπρόμαυρο, διάρκεια: 100'
"Παλιός" καλός ασπρόμαυρος, βουβός κινηματογράφος εν έτη 2011;;; Κι όμως είναι αλήθεια, ούτε χρώμα, ούτε ήχος (πέραν της μουσικής), ούτε εντυπωσιακά εφέ, ούτε 3D. Γνήσια αντιγραφή (όχι με την κακή έννοια) του παραδοσιακού κινηματογράφου, όπως πρωτοξεκίνησε πριν 100 και βάλε χρόνια.
Σίγουρα το The Artist θα ξενίσει πολλούς σήμερα την εποχή των ατέλειωτων ψηφιακών εφέ, των φοβερών ηχητικών εφέ και των 3D ταινιών, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται τίποτα από τα παραπάνω για να μαγέψει τον θεατή του.
Η ιστορία της ταινίας όμορφη και απλή, ο λαμπερός αστέρας του βωβού κινηματογράφου George Valentin (Jean Dujardin) στο Hollywood του 1927, βλέπει την καριέρα του να καταρρέει με την έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου και την νεαρή, όμορφη και φιλόδοξη σταρλετίτσα Peppy Miller (Bérénice Bejo), που ο ίδιος βοήθησε στα πρώτα της βήματα, να γίνεται σιγά-σιγά το μεγάλο αστέρι του ομιλούντος κινηματογράφου. Παρότι, αυτή είναι βαθιά ερωτευμένη μαζί του θα δει την σχέση τους να δοκιμάζεται με την εξέλιξη των γεγονότων.
Η ταινία είναι τεχνικά άρτια, με έξοχη σκηνοθεσία του Michel Hazanavicius, την υπέροχη μουσική του Ludovic Bource, το σφιχτοδεμένο μοντάζ και φυσικά θαυμάσιες ερμηνείες απ' όλους τους ηθοποιούς. Ειδικά το βασικό πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι υπέροχο. Οι ερμηνείες του Jean Dujardin (George Valentin) και της εκπληκτικά όμορφης Bérénice Bejo (Peppy Miller) είναι αξιοσημείωτες, η εκφραστικότητά τους ήταν τέλεια, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλουμε να υπονομεύσουμε τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Η ταινία βέβαια είχε και μια από τις καλύτερες και πιο αξέχαστες σκυλίσιες ερμηνείες (το πιστό σκυλάκι του George Valentin) που έχετε δει, αυτό το σκυλάκι δεν υπάρχει πουθενά μιλάμε!!!
Το μόνo μειονέκτημα της ταινίας θα λέγαμε πως είναι το αρκετά κοινότυπο σενάριο χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Παρ' όλ' αυτά καταφέρνει να προσφέρει άφθονα χαμόγελα και γνήσια συγκίνηση αφήνοντας σε με ένα όμορφο συναίσθημα στο τέλος. To κρίμα είναι ότι την είδαμε, σε μια σχεδόν, άδεια αίθουσα.
Το The Artist είναι ένας θαυμάσιος φόρος τιμής στον κλασικό βωβό κινηματογράφο που δεν πρέπει να χάσετε. Γι αυτό αφήστε τις δυσπιστίες σας στην άκρη και δείτε αυτήν την υπέροχη ταινία που δεν χρειάζεται πολλά φώτα και προβολείς για να μαγέψει, φτάνει απλά....η απλότητά της!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου