bara

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δήλωσαν φέτος 70 δισ. ευρώ ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες μόνο 3,5 δισ.ευρώ

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/
Περισσότερα από 70 δισ. ευρώ δήλωσαν φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ την ίδια στιγμή οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα που προσεγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2012 και αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.
Αποκαλυπτικό της επιβάρυνσης που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια οι μισθωτοί και

οι συνταξιούχοι είναι η εκτίναξη του συνολικού φόρου που καλούνται να καταβάλουν φέτος και μάλιστα για μικρότερα εισοδήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο φόρος των μισθωτών και των συνταξιούχων ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ, όταν ο συνολικός φόρος όλων των φυσικών προσώπων, δηλαδή μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, εισοδηματιών, αγροτών κ.ά., το 2010 (εισοδήματα 2009) ήταν 9 δισ. ευρώ. Για το 2012 το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει να εισπράξει συνολικά από τα φυσικά πρόσωπα περί τα 11 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 72% του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων καταβάλλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελμάτων συμβάλλουν στον κρατικό προϋπολογισμό με 3 δισ. ευρώ.
Τα 4,8 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι από τις μισθωτές υπηρεσίες δήλωσαν εισοδήματα ύψους 65 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα 5 δισ. ευρώ αφoρούν σε εισοδήματα που προέρχονται από ελευθέρια επαγγέλματα, αγροτικά εισοδήματα, ενοίκια από ακίνητα κ.λπ.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», εισοδήματα έως 5.000 ευρώ δήλωσαν 737.468 μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ο φόρος που πλήρωσαν ανήλθε στα 119,4 εκατ. ευρώ (έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές).
Από 5.001 έως 10.000 ευρώ δήλωσαν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι και θα καταβάλουν στην εφορία 361,1 εκατ. ευρώ.
Εισοδήματα άνω των 98.000 ευρώ μέχρι και 150 εκατ. ευρώ δήλωσαν 7.011 μισθωτοί και συνταξιούχοι και θα πληρώσουν 418,4 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά καθώς και αυτά των ελεύθερων επαγγελματιών και των υπόλοιπων επαγγελματικών ομάδων έχουν δοθεί στην ομάδα του υπουργείου Οικονομικών που καταρτίζει το νέο φορολογικό σύστημα. Η μικρή συνεισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ επεξεργάζεται σχέδιο για την ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει στο 30% με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.
Αλλαγές όμως σχεδιάζονται και για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% και στην περίπτωση διανομής μερίσματος επιβάλλεται επιπλέον φόρος 25%. Με τις αλλαγές που προωθούνται εξετάζεται ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 15% και ακόμα 15% εφόσον γίνεται διανομή μερίσματος. Δεν αποκλείεται όμως ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 30% και να καταργηθεί ο φόρος κατά τη διανομή μερίσματος.
Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και χαμηλότερους συντελεστές. Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ και τη μείωση των κλιμακίων σε 4 από 8 που είναι σήμερα. Στόχος είναι η εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή, εφόσον ο φορολογικός συντελεστής μειωθεί στο 30% για όλες τις επιχειρήσεις, στα ίδια επίπεδα να κυμανθούν και οι συντελεστές στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Με βιβλία εσόδων και εξόδων θα φορολογούνται από το 2013 και οι αγρότες. Συγκεκριμένα, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και κατά την πώληση των προϊόντων. Με το νέο σχέδιο θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο βάσει συντελεστή 30% επί του συνολικού καθαρού γεωργικού εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου