bara

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Μεγάλη αύξηση τω Ελληνικών Εξαγωγών το 2012

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής ΥπηρεσίαςEurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές για το πρώτο εξάμηνο (Ιαν-Ιούνιος) 2012, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν αύξηση κατά 3,7%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €2,3 τρις. Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης στο ίδιο διάστημααυξήθηκαν συνολικά κατά 4,1%. Αντίστοιχα, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν αύξηση κατά 15% και σε αξία ανήλθαν σε €12,5 δις (μερίδιο 0,5% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές). 

 Σημειώνεται ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών για το διάστημα είναι η υψηλότερη σε επίπεδο ΕΕ-27 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών). Η Ελλάδα σε επίπεδο εξαγωγών στην ΕΕ-27, παρά την αξιόλογη άνοδο, καταλαμβάνει σταθερά την 20η θέση, μειώνοντας ωστόσο σημαντικά το χάσμα της από τη 19η Σλοβενία. Στην κατάταξη της Ευρωζώνης παραμένει η 13η στις 17 χώρες για το εξεταζόμενο διάστημα.
Η συμβολή των ελληνικών εξαγωγών αγαθών στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι εμφανής στο α’ εξάμηνο 2012, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 45,2% ή κατά €5,9 δις σε απόλυτες τιμές, συγκριτικά με το α’ εξάμηνο 2011. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά €3,2 δις, καθώς και την αύξηση στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών και τρεχουσών μεταβιβάσεων, αλλά και την μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων.
Ο δείκτης εξαγωγικής επίδοσης για τη χώρα μας το α’ εξάμηνο του 2012 υπολογίζεται σε 12,4%, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 35,6%.Με απουσία στοιχείων για 3 από τις 27 οικονομίες της ΕΕ-27 (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία), η Ελλάδα συνεχίζει να κατατάσσεται προτελευταία στην εξαγωγική επίδοση στην ΕΕ-27. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η επίδοση αυτή έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 2 έτη και είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2009 και το 2010 (6,5% και 6,7% αντίστοιχα). Παρόλα αυτά, στη βελτίωση του συγκεκριμένου δείκτη θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι πέρα από την αύξηση της αξίας των εξαγωγών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ταυτόχρονη μείωση του ΑΕΠ της χώρας, λόγω της ύφεσης. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ προέρχονται από την Eurostat και αφορούν σε τρέχουσες τιμές (βλ. παράρτημα - πίνακας 1). Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι στις τελευταίες θέσεις εξαγωγικής επίδοσης μαζί με την Ελλάδα βρίσκονται διαχρονικά και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, αναδεικνύοντας τηνεπίδραση των εξαγωγών στην ευημερία και την ανάπτυξη κάθε οικονομίας.
Επιπρόσθετα, στο δείκτη ο οποίος αποτυπώνει το πόσο ανοικτή είναι μία οικονομία στις διεθνείς εμπορευματικές συναλλαγές, η Ελλάδα κατατάσσεται για το α’ εξάμηνο του 2012 τελευταία στην ΕΕ-27, με ποσοστό 33,3%, όταν ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 71,3%. Η επίδοση αυτή της χώρας μας ωστόσο, από το 2009 δείχνει να βελτιώνεται σταθερά και ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι η βελτίωση αυτή προέρχεται πρωτίστως από την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών (αφού οι ελληνικές εισαγωγές σταθερά μειώνονται). Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές εισαγωγές το εξεταζόμενο διάστημα μειώθηκαν κατά 11% ή κατά €2,7 δις σε απόλυτες τιμές. Σημειώνεται ότι για το διάστημα είναι η υψηλότερη μείωση εισαγωγών στην ΕΕ-27 (βλ. παράρτημα - πίνακας 2). Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα, η συμμετοχή του συνόλου των εμπορευματικών συναλλαγών της Ελλάδας (εισαγωγές και εξαγωγές) στο σύνολο της ΕΕ-27 να παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν ξεπερνάει το 0,7% για το α’ εξάμηνο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου