bara

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Κέντρο Υγείας Δικαίων: συμμετοχή στο πρόγραμμα ¨ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ¨

Το Κέντρο Υγείας Δικαίων επιλέχτηκε να συμμετέχει στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας . Με την ένταξη του Κέντρου Υγείας Δικαίων στο πρόγραμμα ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου Δημήτρης Λαζόπουλος τονίζει ότι , αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας στην περιοχή, τόσο με τις δράσεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν όσο και με εξειδικευμένο προσωπικό που καλείται να τις υλοποιήσει .
Το πρόγραμμα ¨ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ¨ καταρτίστηκε με σκοπό να εφαρμοστεί σε Κ.Υ. που βρίσκονται σε περιοχές με υγειονομικές ιδιαιτερότητες ( γεωγραφικές πολιτισμικές και πληθυσμιακές) και αναμένεται να επιφέρει μεγάλα οφέλη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με την εφαρμογή των δράσεων που περιλαμβάνουν τόσο στοχευμένες παρεμβάσεις στις κοινότητες και στις δομές υγείας όσο και καταγραφή δεδομένων.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ενσωματώνει 2 ομάδες έργου στον τομέα της προαγωγής και προάσπισης της δημόσιας υγείας. ΄Ετσι, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού των φορέων και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας ,στόχος του προγράμματος μεταξύ άλλων είναι: 
Η μείωση του υψηλού αριθμού βλαβών της υγείας με παρεμβάσεις που θα γίνουν :
Ø Στον τρόπο ζωής των κατοίκων( κάπνισμα , αλκοόλ, χρήση ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών, ρύπανση περιβάλλοντος κλπ).
Ø Με εφαρμογή προγράμματος πρόληψης/προαγωγής υγείας στο πλαίσιο του Ιατρείου Γενικής Ιατρικής (εγκεφαλικά επεισόδια, σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος μαστού, εντέρου καθώς και λοιμώδη νοσήματα.)
Ø Στο πλαίσιο αγωγής υγείας στα σχολεία (εμβολιασμοί, έλεγχος σωματομετρικών δεικτών των μαθητών κλπ).
Ø Με συμβουλευτική ιατρική και εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα υγιεινής και πρωτοβάθμιας φροντίδας ( χρήση προφυλακτικού, αντισύλληψη).
Ø Με κατ΄οίκον νοσηλεία των χρονίως πασχόντων και εκπαίδευση των ασθενών και των οικογενειών τους με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Η ενίσχυση της ικανότητας ταχείας αντίδρασης στην αντιμετώπιση διασυνοριακών ασθενειών όπως λοιμώδη νοσήματα. 
Ø Με εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας σε νοσήματα που σχετίζονται με μετακινούμενους πληθυσμούς.
Ø Καταγραφή εμβολιασμών μετακινούμενου πληθυσμού.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης δράσεις όπως : η συγκέντρωση επιδημιολογικών στοιχείων και δεικτών, η καταγραφή των ιδιαίτερων αναγκών των ομάδων πληθυσμών κ.α.
Γενικός στόχος του προγράμματος αποτελεί η ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών υγείας και η παρελκόμενη επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου υγείας των κατοίκων αυτών των περιοχών.
Δευτερευόντως η εφαρμογή των παραπάνω δράσεων θα συμβάλλει στην ανακούφιση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων δομών υγείας του συστήματος.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει κατ΄ελάχιστον 18 μήνες, θα υποστηρίζεται από μια επιστημονική και μια διοικητική επιτροπή παρακολούθησης. Επικεφαλής θα τεθεί ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας.
Όσον αφορά το Κέντρου Υγείας Δικαίων για την υλοποίηση των στόχων θα προσληφθούν όλες οι απαραίτητες ειδικότητες , νοσηλευτικό, παραϊατρικό διοικητικό προσωπικό .
Ειδικότερα προβλέπεται:

1 θέση ΤΕ Νοσηλευτικής,

1 θέση ΤΕ Μαιών,

1 θέση ΤΕ Επισκεπτών Υγείας,

1 θέση ΤΕ ιατρικών εργαστηρίων,

1 θέση ΔΕ Βοηθ. Ιατρικών και Βιολ. Εργαστηρίων,

1 θέση ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.
Μέσω της εφαρμογής του προγράμματος ο Βόρειος Έβρος ενισχύεται στον τομέα των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που αποτελεί προτεραιότητα της Διοίκησης του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου .
Η ένταξη του Κέντρου Υγείας Δικαίων στο πρόγραμμα ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ , αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της ακριτικής αυτής περιοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου