bara

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΟΖ Θράκης και λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Στα "ψιλά γράμματα" κρύβονται "μεγάλες ειδήσεις"
Άξια προσοχής, ιδιαίτερα για τη Θράκη, είναι όσα είπαν, ο Γιάννης Εμίρης, Διευθύνων Σύμβουλος του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου -ΤΑΙΠΕΔ» το οποίο κατ’ απαίτηση της Τρόικα, συστάθηκε με το Νόμο 3986/2011, το καλοκαίρι του 2011 και ο Daniel Sahl, υπεύθυνος των σχέσεων Ελλάδας και Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (Bundesverband Deutschen Industre - BDI). Τα λεχθέντα, πέρασαν στα "ψιλά γράμματα" του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Οι δυο άνδρες, συζήτησαν και μίλησαν στο συνέδριο με γενικό τίτλο “Greece Investment Forum Moving Forward” και ειδική ενότητα «Στρατηγικές περιοχές για επενδύσεις στην Ελλάδα» που διοργάνωσαν στην Αθήνα, 15-16 Οκτωβρίου 2012, οι εφημερίδες «International Herald Tribune» και «Καθημερινή».
Στο συνέδριο, παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός, υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων κ.α .
. Έχει ιδιαίτερη σημασία, έστω και σε λίγες γραμμές, να παρουσιαστεί τι είναι ο BDI.
Ο Bundesverband Deutschen Industre – BDI, είναι ο σύνδεσμος των γερμανικών βιομηχανιών, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα 38 κλάδων της βιομηχανίας και πάνω από 100 000 επιχειρήσεων παγκοσμίως με περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους. Λειτουργεί από το 1949, ταυτόχρονα με την Γερμανική Κυβέρνηση, εργαζόμενος για τα γερμανικά συμφέροντα, διαθέτοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών και συμβούλων σε όλες τις μεγάλες αγορές και στους διεθνείς οργανισμούς.
Ο Daniel Sahl μεταξύ άλλων είπε :
….Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να αποκτήσει διεθνές φάσμα, διεθνές management και δίπλα σε αυτό να υπάρχει ένα ελληνικό εποπτικό συμβούλιο…
……Υπάρχει αναγκαιότητα εγκαθίδρυσης ειδικών οικονομικών ζωνών, μερικές εκ των οποίων να γειτνιάζουν με στρατηγικής σημασίας λιμάνια…….

Σύντομη ανάλυση των λεχθέντων :

· Η εγκατάσταση των ΕΟΖ στην Ελλάδα θεωρείται δεδομένη.
· Το ζητούμενο, για να έχουν μεγαλύτερη αξία, είναι να βρίσκονται κοντά και σε στρατηγικής σημασίας λιμάνια.
· Στη Θράκη υπάρχει το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης,
· Η «διεθνοποίηση» του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ως γνωστόν έχουν «περάσει» τα στρατηγικής σημασίας λιμάνια, όπως και της Αλεξανδρούπολης, θα κάνει πιο εύκολη και ίσως πιο φτηνή την «παραχώρηση» των λιμενικών υποδομών σε ξένους επενδυτές .
· Το θέμα ΕΟΖ στη Θράκη έχει προχωρήσει αρκετά.

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς αν γίνει ΕΟΖ στη Θράκη πάμε ολοταχώς για αλλοίωση του πληθυσμού της Θράκης με πολύ μεγάλες συνέπειες.
    πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή