bara

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Τελευταίες παρατηρήσεις ορνιθοπανίδας στο Δέλτα Έβρου

Το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιστημονικής Παρακολούθησης που υλοποιεί συνεχίζει την καταγραφή των σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας στο Δέλτα Έβρου.Το φθινόπωρο προχωράει και οι πληθυσμοί των υδροβίων στο Δέλτα αυξάνονται συνεχώς ενόψει του χειμώνα.Στην καταγραφή που έγινε στις 1 Νοεμβρίου, ο καιρός παραμένει ήπιος. Το φθινοπωρινό τοπίο αρχίζει να χρωματίζεται από πάπιες, κύκνους, αρπακτικά, ερωδιούς και παρυδάτια ωστόσο οι λίγες βροχές που έπεσαν τους τελευταίους μήνες, δεν ήταν αρκετές για να πλημμυρίσουν οι εκτάσεις που συνήθως τέτοια εποχή είχαν αρκετά νερά.
Οι πάπιες παρατηρούνται πλέον σε σημαντικούς αριθμούς, με πολυπληθέστερες τα Κιρκίρια που ξεπέρασαν τις 11.500 και ακολουθούν οι Πρασινοκέφαλες με 5.500 ατ. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί από πάπιες συγκεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας «Παλούκια». Οι Φαλαρίδες ξεπέρασαν ήδη τις 6.000 άτομα, σχεδόν όλες στην ίδια λ/θ.
Οι Νανόκυκνοι, που τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στο Δέλτα, έκαναν την εμφάνισή τους, με πάνω από 400 άτομα, ενώ οι Βουβόκυκνοι ξεπέρασαν τους 350.
Τα Φοινικόπτερα ξεπέρασαν τα 3.000 ατ. (ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός για την εποχή) ενώ από χήνες μόλις 10 άτομα Ασπρωμέτωπων καταγράφηκαν.
Τέλος καταγράφηκαν 3 Στικταετοί και πάνω από 700 Λασποσκαλίδρες.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί, ότι λόγω των πολύ ισχυρών νοτιάδων που επικράτησαν τις τελευταίες μέρες, στο παράκτιο μέτωπο του Δέλτα η στάθμη της θάλασσας είναι ιδιαίτερα υψηλή, με αποτέλεσμα πολλά πουλιά να έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό του Δέλτα, ψάχνοντας ασφαλέστερες και καλύτερες από άποψη τροφοληψίας περιοχές.
Παναγιώτης Ιωαννίδης
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου