bara

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, δείχνει ότι αν σε μία περιοχή με ένα εκατομμύριο εργαζομένους αυξηθεί η εμπορευματική κίνηση μέσω του λιμανιού κατά 1 εκατ. τόνους, δημιουργεί άμεσα περίπου 400 - 600 θέσεις εργασίας και μακροπρόθεσμα περισσότερες από 7.500 νέες δουλειές. (Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ 22-9-2012)
Όποια μέθοδο-μοντέλο αναγωγής αυτής της μελέτης, κι αν χρησιμοποιήσει κανείς για το λιμάνι μας, όσο αισιόδοξα ή και απαισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα, ένα είναι σίγουρο: Αν αυξηθεί η εμπορευματική του κίνηση θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Στο κείμενο αυτό, δεν θα αναφερθούμε στις προσωρινές – όχι ευκαταφρόνητες - θέσεις εργασίας που έτσι κι αλλιώς θα προκύψουν, στο στάδιο υλοποίησης - κατασκευής των έργων υποδομής που απαιτούνται για να μπορεί να λειτουργήσει το λιμάνι μας, αλλά στις «φυσικές» και τις «παράπλευρες» θέσεις εργασίας που θα φέρει η πλήρης αξιοποίηση και λειτουργιά του.
Υπάλληλοι γραφείου διαφόρων ειδικοτήτων
Προσωπικό ασφαλείας (security)
Προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (χείριστες ΜΕ, οδηγοί κλπ)
Προσωπικό εμπλεκομένων Υπηρεσιών (Λιμεναρχείου, Τελωνείου κλπ )
Ναυτικοί διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων (πλοίαρχοι, μηχανικοί, κυβερνήτες, μηχανοδηγοί, ναύτες κλπ )
Ναυτικοί και τουριστικοί πράκτορες
Τροφοδότες πλοίων
Επιθεωρητές πλοίων
Χημικοί Ναυτιλίας
Τεχνικοί Ασφαλείας
Συνεργεία επισκευής και συντήρησης μηχανημάτων και ναυτιλιακών οργάνων πλοίων, καταδυτικά συνεργεία, συνεργεία αναγόμωσης πυροσβεστήρων, επιθεώρησης σωστικών μέσων κλπ
Αναμφίβολα, το ζητούμενο σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως η περίοδος που διανύουμε, είναι η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη που φέρνει και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το λιμάνι, ένα από τα αναπτυξιακά έργα της Αλεξανδρούπολης που μπορεί να δώσει «φιλί ζωής» σε όλο τον Έβρο, δυστυχώς τα τελευταία είκοσι (20) χρόνια βρίσκεται «εν υπνώσει».
Φτάνει πια…Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο….Με ιδιώτες επενδυτές, με ΟΛΑ ή ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να λειτουργήσει.
Περιφέρεια ΑΜΘ, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Δήμος Αλεξανδρούπολης και ΟΛΑ ΑΕ πρωτίστως, αλλά και κάθε άλλος φορέας ας ενώσουν τις δυνάμεις τους, ας αφήσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες στην άκρη, κι ας απαιτήσουν με μια φωνή, εδώ και τώρα, την αφύπνιση του λιμανιού.
Αν δεν το πράξουν, το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη του τόπου δεν θα αποδειχθεί απλά επιλεκτικό αλλά υποκριτικό.
Αλεξανδρούπολη Νοέμβριος 2012
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 
Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου