bara

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Δηλώσεις προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Έβρου, έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, με αντικείμενο την ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός νευραλγικού εξαιρετικής αναπτυξιακής σημασίας έργου για την Περιφέρεια ΑΜΘ, αυτό της σιδηροδρομικής διασύνδεσης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης

με τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων.«Θέλω να δηλώσω με πλήρη υπευθυνότητα, ότι θα αναδείξουμε την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ως χώρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων και προϊόντων», τόνισε ο κ. Γιαννακίδης σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο έργο είναι το αναπτυξιακό πρόταγμα που θα διαμορφώσει νέα διάρθρωση στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία σε ολόκληρο τον εθνικό κορμό.
Το έργο «Σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων Λιμένα Αλεξανδρούπολης» με δικαιούχο την ΕΡΓΟΣΕ έχει συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 4.920.000 ευρώ και αφορά στην κατασκευή τερματικής σιδηροδρομικής γραμμής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στον Λιμένα Αλεξανδρούπολης, η οποία θα συνδέει το σύμπλεγμα των γραμμών που αναπτύσσεται στο Λιμάνι με τον χώρο του σταθμού των εμπορευματοκιβωτίων.
Το συνολικό μήκος των γραμμών είναι περί τα 2 km σε ανάπτυγμα μονής γραμμής. Ειδικότερα, πρόκειται για τετραπλό διάδρομο 325 m καθώς και 700 m μονή σιδηροδρομική γραμμή.
Η σύνδεση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου με τον νέο προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμένα Αλεξανδρούπολης, θα συμβάλλει στη δυνατότητα πραγματοποίησης συνδυασμένων μεταφορών (τρένο-πλοίο).
Είναι προφανές, ότι η κατασκευή του εν λόγω έργου, σε συνέργεια με τα άλλα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης «Μελέτης Χωροταξικής Οργάνωσης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης (master plan) θα δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη του εμπορευματικού μεταφορικού έργου, με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις τόσο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του λιμένα Αλεξανδρούπολης και του σιδηροδρόμου, όσο και στην Εθνική Οικονομία γενικότερα.
«Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία συγκλίνουν να αναδείξουμε τον μεγάλο μας αναπτυξιακό στόχο. Στην επόμενη προγραμματική περίοδο, άμεσος στόχος, είναι η διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό», ανέφερε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας πως αποσπασματικές χρηματοδοτικές παρεμβάσεις δεν γίνονται στην Περιφέρεια.
Ο κ. Γιαννακίδης εκτίμησε πως σε ορατό χρονικό διάστημα μια σειρά από μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που θεωρούνταν ως υπερφίαλα ή ως ουτοπικά, η Περιφέρεια θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις ώστε αυτά να γίνουν εφικτά.
Τέλος ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους Αντιπεριφερειάρχες Έβρου και Αγροτικής Οικονομίας κ.κ. Νικολάου και Βαβία, καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστου Σκεύα.
Από το Γραφείο Τύπου
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου