bara

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Οι Νανόχηνες και πάλι στο Δέλτα του Έβρου

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά στον Έβρο. Είναι η εποχή με τα περισσότερα πουλιά στο Δέλτα του Έβρου, η εποχή όπου χιλιάδες πάπιες, χήνες, κύκνοι, υδρόβια, παρυδάτια και αρπακτικά βρίσκουν καταφύγιο στις λιμνοθάλασσες και τα υγρά λιβάδια του.Για τους κύκνους και τις χήνες το Δέλτα του Έβρου είναι η πιο σημαντική περιοχή στην Ελλάδα.Οι κύκνοι (Βουβόκυκνοι, Αγριόκυκνοι και
Νανόκυκνοι) παρατηρούνται στις ρηχές λιμνοθάλασσες και στις παράκτιες εκτάσεις, ενώ οι χήνες (Ασπρομέτωπες, Σταχτόχηνες, Κοκκινόχηνες και Νανόχηνες) κυρίως στα λιβάδια της περιοχής Δημητριάδη.
Οι αριθμοί των χηνών αυξάνονται μέρα με τη μέρα, όπως συμβαίνει κάθε Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Στις 9 Ιανουαρίου παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά φέτος οι Νανόχηνες στο Δέλτα Έβρου. Αφού το κύριο μέρος του κοπαδιού έμεινε αρκετές εβδομάδες από τα μέσα του Φθινοπώρου στην Κερκίνη, 61 άτομα παρατηρήθηκαν στο λιβάδι του Δημητριάδη στο δυτικό τμήμα του Δέλτα του Έβρου.
Η Νανόχηνα είναι ένα Παγκοσμίως Απειλούμενο Είδος, ενώ ο Ευρωπαϊκός πληθυσμός του αριθμεί 20 – 25 ζευγάρια. Αναπαράγεται στη Βόρεια Νορβηγία και ακολουθεί συγκεκριμένη μεταναστευτική διαδρομή κάθε χρόνο, μέσω της Εσθονίας και της Ουγγαρίας για να καταλήξει στο Δέλτα του Έβρου, απ’ όπου και ξεκινά την επιστροφή του κάθε Μάρτιο.
Ο Φορέας Διαχείρισης παρακολουθεί το είδος εδώ και πολλά χρόνια, ενώ από το 2012 συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για τη διατήρηση του είδους, κατά μήκος αυτής της μεταναστευτικής διαδρομής.
Ελένη Μακρυγιάννη
Φορέας Διαχείρισης
Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου