bara

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν.Μακ. και Θράκης

Η 3η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 στην Κομοτηνή, όπου τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν κατά πλειοψηφία την 1η τροποποίηση του προϋπολογισμού, καθώς και το Ενιαίο Πρόγραμμα Δράσης για το οικονομικό έτους 2013.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης συνομολογήθηκε από το σύνολο των μελών του Συμβουλίου, ότι η χρηματοδότηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από τους ΚΑΠ είναι ανεπαρκής και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει ούτε τον στοιχειώδη προγραμματισμό έργων ενώ ταυτόχρονα ακυρώνει κάθε προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων ετοιμότητάς της ενόψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Συμφωνήθηκε δε το θέμα να τεθεί κατά προτεραιότητα στο επικείμενο 1ο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αθήνα, ως βασικό προαπαιτούμενο ύπαρξης και λειτουργίας του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας και του ρόλου που καλείται αυτός να διαδραματίσει στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης προσπάθειας του ελληνικού λαού για έξοδό του από αυτήν.
Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ΜΠΕ του έργου «Αγωγός φυσικού αερίου διασύνδεσης Ελλάδας Βουλγαρίας και συνοδευτικές εγκαταστάσεις».
Πρόκειται για αγωγό φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την ΒΙΠΕ Κομοτηνής και θα καταλήγει στην γειτονική χώρα προκειμένου να καλύψει ενεργειακές της ανάγκες. Το έργο θα προσεγγίσει την χάραξη του κάθετου άξονα Κομοτηνή – Νυμφαία – Μάκαζα και θεωρείται στρατηγικής σημασίας. Τα μέλη του Συμβουλίου ωστόσο, επανέθεσαν το αίτημα των τοπικών κοινωνιών για την αξιοποίηση της φιλικής αυτής ενέργειας για τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας.
Στον χώρο συνεδρίασης του Συμβουλίου επίσης παρέστησαν και τοποθετήθηκαν εργαζόμενοι στο Κέντρο Αποκατάστασης «Άγιος Γεώργιος» που βρίσκεται στην Κομοτηνή και τελούν σε επίσχεση εργασίας αφού, όπως κατήγγειλαν, παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 24 μήνες. Το Συμβούλιο εξέφρασε την συμπαράστασή του ενώ η διοίκηση της Περιφέρειας ήδη ανέλαβε πρωτοβουλίες διερεύνησης της όλης κατάστασης και επαφών με την ιδιοκτησία και τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγείας συντονίζει την απομάκρυνση των 32 ασθενών που φιλοξενούνται στο Κέντρο και προώθηση τους σε τοπικά νοσοκομεία ή άλλα κέντρα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Επίσης τα μέλη του Σώματος συζήτησαν το θέμα της κατάργησης και συγχώνευσης Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του ΤΕΙ Καβάλας όπως δρομολογούνται βάσει του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, εξέφρασαν την διαφωνία τους ζητώντας οι ενστάσεις αυτές να συμπεριληφθούν στο κείμενο που συντάσσει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα και θα αποστείλει στην ηγεσία του Υπουργείου όπως συναποφασίστηκε μετά από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία της διοίκησης της Περιφέρειας και τη συμμετοχή βουλευτών και φορέων από ολόκληρη την Περιφέρεια, την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου.
Ακόμη τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κινητοποιούμενους αγρότες εξουσιοδοτώντας διαπαραταξιακή επιτροπή στην σύνταξη σχετικού υπομνήματος που θα σταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ για το θέμα της κατάργησης των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε Σουφλί και Φέρες επανέλαβαν την αντίθεσή τους επικαιροποιώντας σχετικό ψήφισμα που αφορούσε σε περιφερειακές υπηρεσίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που ετέθη σε αυτό από την παράταξη «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» και αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της Περιφέρειας αλλά και της χώρας:
«ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΟΜΟΦΩΝΑ εκφράζει την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Μουσικών Σχολείων της Περιφέρειας μας αλλά και συνολικά της χώρας. Η δραματική μείωση των λειτουργικών δαπανών έχει φέρει τα σχολεία αυτά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ απειλούνται ακόμα να οδηγηθούν σε κλείσιμο.
Η έλλειψη καθηγητών, κυρίως των μουσικών ειδικοτήτων αναγκάζει τα περισσότερα σχολεία να υπολειτουργούν. Να μην μπορούν να τηρήσουν το προβλεπόμενο αναλυτικό τους πρόγραμμα και να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες σε μουσικά μαθήματα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκαναν ενδεικτικά στα σχολεία της περιφέρειας Αν. Μακ. - Θράκης οι σύλλογοι γονέων μέχρι της 30 Νοεμβρίου, είχαν χαθεί σε εβδομαδιαία βάση οι εξής διδακτικές ώρες: Δράμα 467 ώρες, Καβάλα 292 ώρες, Ξάνθη 280 ώρες και Κομοτηνή 291 ώρες.
Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να διατεθούν πιστώσεις από της 8-1-2013 για να γίνουν προσλήψεις ωρομίσθιων καθηγητών σε όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας ΜΟΝΟ 546 ωρών την εβδομάδα προκάλεσε την δικαιολογημένη οργή των γονέων των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Αν αναλογιστεί ότι στο μουσικό σχολείο Κομοτηνής για 291 κενές ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε προσλήψεις ωρομίσθιων που αντιστοιχούν σε κάλυψη 9 ωρών, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του εμπαιγμού.
Και όμως τα Μουσικά Σχολεία της περιφέρειάς μας εδώ και χρόνια αποτελούν σημαντικό παράγοντα αφενός γνώσης και αφετέρου πολιτισμού, δεδομένου ότι συνεργάζονται άοκνα με τις μουσικές πρωτοβουλίες της περιφέρειας αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ένα σταθερό πόλο καλλιτεχνικής αναφοράς.
Θεωρούμε ότι η υποβάθμιση τους, η υποστελέχωσή τους, τα κενά που υπάρχουν σε διδακτικό μουσικό προσωπικό είναι προανάκρουσμα επιλογών απαξίωσής τους. Θεωρούμε επίσης ότι στους καιρούς κρίσης να αντιμετωπίζονται τα μουσικά σχολεία με κριτήρια λογιστικά είναι πρόδηλο πως η μουσική παιδεία και ο πολιτισμός θεωρείται περιττή πολυτέλεια.
Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στις πολιτικές που απαξιώνουν την μουσική εκπαίδευση, απαιτεί πλήρη κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό μουσικό προσωπικό ώστε να εκπληρώνουν το αναλυτικό τους πρόγραμμα και τονίζει ότι θα είναι αντίθετο σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης ή και κατάργησης των μουσικών σχολείων.
Ταυτόχρονα εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή του στον αγώνα που δίνουν οι γονείς, οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των μουσικών σχολείων της περιφέρειας και δηλώνει ότι θα είναι αρωγός στον αγώνα αυτό.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΛΛΙΔΗΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου