bara

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

«Παράγω και Εξάγω: το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης του Ν. Έβρου»

Ο πρόεδρος κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Έβρου ενημερώνουν τα μέλη τους ότι στην κατάμεστη από επιχειρηματίες αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου στην Αλεξ/πολη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/2 ημερίδα με θέμα :«Παράγω και Εξάγω: το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης του Ν. Έβρου», που διοργάνωσαν

το Επιμελητήριο Έβρου ,ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με την υποστήριξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.
Η ημερίδα αυτή αποτελεί μία από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Έβρου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων , στον εξαγωγικό τους προσανατολισμό, τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης . λέγοντας επίσης τα εξής:
Είναι πράγματι γεγονός ότι η Ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει σε μία δίνη οικονομικής κρίσης και ύφεσης, η οποία είναι ίσως η σφοδρότερη στη πρόσφατη οικονομική ιστορία της.Η κρίση αυτή εμφανίζεται να έχει ρίζες που έχουν σημαντικό βάθος και πλάτος στην οικονομία και στην κοινωνία. Κατά συνέπεια, παρατηρούνται σημαντικές αρνητικές επιδράσεις σχεδόν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στην επικράτεια.Η κρίση μεταμορφώνει και αλλάζει το τοπίο της Ελληνικής οικονομίας, όπου τα μικρομεσαία σχήματα δέχονται ισχυρές πιέσεις. Ταυτόχρονα, έχει μεταβάλλει και τις καταναλωτικές και αγοραστικές συνήθειες του εγχώριου κοινού, το οποίο με την υποχώρηση της αγοραστικής του δύναμης (μέσα από τις μειώσεις των αποδοχών και την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολόγησης), οδηγείται στην συντήρηση της βιωσιμότητάς του.
Οι συνθήκες αυτές , είναι προφανές ότι δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία, όπως ανέφερα, δέχεται ισχυρότατες πιέσεις. Η πτώση του ΑΕΠ και του εγχώριου τζίρου, η έλλειψη της ρευστότητας, η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση, συνδυαστικά και συσσωρευτικά, έχουν οδηγήσει στον δραστικό περιορισμό της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης και στη συρρίκνωση της δυναμικότητας, με το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων. Μέσα σ’αυτό το γενικότερο πλαίσιο και περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, είναι απαραίτητο - και ήδη έχει αρχίσει να γίνεται - η διαφοροποίηση της στόχευσης αλλά και του δόγματος των Ελληνικών επιχειρήσεων. Έτσι από το ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΩ, αλλά εισάγω και εμπορεύομαι , και το ΔΕΝ ΕΞΑΓΩ γιατί η εγχώρια αγορά διαθέτει καταναλωτική ισχύ, οι Ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την σημαντικότητα του ΠΑΡΑΓΩ στην Ελλάδα & ΕΞΑΓΩ από τη χώρα μου.Ιδιαίτερα γίνεται κατανοητή η σημασία της παραγωγικής ή της μεταποιητικής αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και των τοπικών πόρων (άνθρωποι, γη, κλιματολογικές συνθήκες, γεωγραφία κ.α.) που αποτελούν τα θεμελιώδη πλεονεκτήματά μας.
Είναι αλήθεια ότι τα πλεονεκτήματα μας αυτά, έχουν κατανοηθεί από μεγάλες εξαγωγικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, (όπως η ΧΕΝΚΕΛ, η ΓΙΟΥΝΙΛΕΒΕΡ και η ΜΠΙΚ) οι οποίες επιστέφουν στην Ελληνική οικονομία, εγκαθιστώντας εξαγωγικές παραγωγικές δραστηριότητες.
Το Επιμελητήριο Έβρου έχει εγκαίρως διαγνώσει την τάση για εξωστρέφεια, και αποτελεί τον θεσμό που υποστηρίζει ένθερμα και έμπρακτα τις προσπάθειες των μελών του για εξαγωγές. Ταυτόχρονα , έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και περιεχόμενο, με σκοπό να επεκταθούν οι δραστηριότητες των μελών του σε νέες αγορές, διεκδικώντας μερίδια από αυτές.
Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, και ευελπιστούμε να συνδράμει στην συνολική προσπάθεια της εξωστρέφειάς μας.Ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ. Τάσος Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.Υποστήριξε πως η δημιουργία στρατηγικής εξαγωγών για τον Έβρο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, με την ταυτόχρονη προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας και των προϊόντων τοπικών κλάδων.Στόχοι, θα πρέπει να αποτελέσουν , η αξιοποίηση των υφιστάμενων και η ανάδειξη νέων αγορών, η αύξηση των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του Ν. Έβρου και η εκπαίδευση –κατάρτιση των επιχειρήσεων του νομού σε θέματα εξαγωγικού ενδιαφέροντος.Χαιρετισμό για τον ΟΑΕΠ απεύθυνε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος ενώ ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κατάρτισης Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων κ. Άρης Κρεββατάς παρουσίασε το Ασφαλιστικό πρόγραμμα « Εξωστρέφεια» που αποτελεί συνδυασμό ασφάλισης και χρηματοδότησης των Εξαγωγικών πιστώσεων που παρέχουν οι Έλληνες Εξαγωγείς στους αγοραστές –πελάτες του Εξωτερικού. Υλοποιείται με την συνεργασία του ΟΑΕΠ και Ελληνικών τραπεζών.Στην ημερίδα παρουσιάσθηκε και η διεξαγωγή του 1ου ΕλληνοΡωσικού Επιχειρηματικού Forum ΕΡΜΗ , από τον Διευθυντή του ΕλληνοΡωσικού Επιμελητηρίου κ. Κλεόβουλο Αλεξιάδη, για τις δυνατότητες που προσφέρει στην ενίσχυση της εικόνας των επιχειρήσεων και την αποδοτικότερη προώθηση των προϊόντων τους.Από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έγινε παρουσίαση του μεταπτυχιακού προγράμματος των Επιμελητηρίων της Θράκης.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου