bara

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση Γεροντόπουλου για τον Ζεόλιθο του Έβρου

ΕΡΩΤΗΣΗ του Βουλευτή Έβρου κου Κυριάκου Γεροντόπουλου
προς τον Υπουργό Ανάπτυξης αναφορικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων ζεόλιθου στον Έβρο
ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ των αρμοδίων.

Είναι δεδομένο ότι ο ζεόλιθος είναι ένα πολύτιμο ορυκτό υλικό, με πολλές και ποικίλες ιδιότητες και εφαρμογές, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην γεωργία, την κτηνοτροφία, την ιχθυοκαλλιέργεια,
για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου
νερού, τον καθαρισμό αστικών λυμάτων αλλά και βιομηχανικών και μεταλλευτικών απόβλητων, την επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, βελτίωση γεύσης και ποιότητας τροφίμων, αλλά και σε πλείστες άλλες εφαρμογές.
Τα επίσημα στοιχεία δίνουν ότι η χώρας μας εισάγει τουλάχιστον 60.000 τόνους ζεόλιθου, αν και θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις του πολύτιμου αυτού βιομηχανικού ορυκτού.
Στην περιοχή των Πετρωτών Έβρου, οι ειδικοί εντόπισαν κοίτασμα ζεολίθου, άνω των 100 εκατ. τόνων, με πολύ μεγάλη καθαρότητα (95%), χαρακτηριστικό που το καθιστά από τα καλύτερης ποιότητας διεθνώς.
Για τους παραπάνω λόγους, με την με Α.Π. 4036/16-11-2012 ερώτηση του Βουλευτή Έβρου κου Κυριάκου Γεροντόπουλου, ερωτήθηκε ο κος Υπουργός:
1.- Να ενημερώσει επακριβώς, σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία ανάθεσης ή διεθνούς διαγωνισμού, εξόρυξης ζεολίθου στην περιοχή Πετρωτών Έβρου.
2.-Να ενημερώσει για το ακριβές χρονοδιάγραμμα όλων των διαδικασιών, έως και την τελική εξόρυξη, για να γνωρίζουν ιδιαίτερα οι πολίτες του Έβρου, μιας και εκεί θα υπάρξουν ευκαιρίες εργασίας ή παραλλήλων άλλων εργασιών.
Σε απάντηση υπογραφόμενη από τον Υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη, κοινοποιήθηκαν στο Βουλευτή στις 3-12-2012, έγγραφα του οργανισμού INVEST IN GREECE, εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία, η αρμόδια για την έκδοση άδειας εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου Δ/νση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών της Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) δέχεται ότι στην περιοχή διενεργήθηκαν ερευνητικά έργα από το ΙΓΜΕ. Το επόμενο στάδιο η δημοπρασία για την εκμίσθωση του λατομικού χώρου.
Η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών επαφίεται στις ενέργειες του ΥΠΕΚΑ σε συνεννόηση με την αρμόδια Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.
Επίσης, από το ΥΠΕΚΑ, όπου διαβιβάσθηκε η εν λόγω ερώτηση από το Υπ. Ανάπτυξης και με υπογραφή του Υπουργού κ.Ασημάκη Παπαγεωργίου, κοινοποιήθηκε απάντηση, (21-12-2012) στην οποία αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία η μόνη νόμιμη διαδικασία για την αξιοποίηση των ζεολίθων στην περιοχή Πετρωτών Έβρου, είναι ο δημόσιος, διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός.
Αρμόδια αρχή για την προκήρυξη του διαγωνισμού είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, προς την οποία το ΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρει, έχει κατ’ επανάληψη δώσει γραπτή εντολή να προχωρήσει στις οφειλόμενες ενέργειες. Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των σχετικών διαδικασιών, ο αρμόδιος Υφυπουργός Π.Ε.Κ.Α. διαβίβασε το φάκελο της υπόθεσης στον Υπουργό Εσωτερικών και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης για διερεύνηση τυχόν ολιγωρίας υπηρεσιακών υπευθύνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.
Αναφορικά με τα υπομνήματα της εταιρείας «GEO-VET, Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ & Σία Ο.Ε.», που αφορούν σε αίτημά της για απ’ ευθείας και χωρίς πλειοδοτική δημοπρασία, μίσθωση δημόσιας έκτασης στην περιοχή Πετρωτών για εξόρυξη ζεολίθου, το ΥΠΕΚΑ δηλώνει ότι αφού τα μελετήσει διεξοδικά, θα ενεργήσει άμεσα προασπίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση και με δεδομένη την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας μας και ιδιαίτερα της ευαίσθητης περιοχής του Βορείου Έβρου, είναι κάτι περισσότερο από άμεση και επιτακτική η ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η αξιοποίηση του πολύτιμου ζεόλιθου.
Για το σκοπό αυτό παρακολουθούμε στενά το όλο θέμα και θα πιέσουμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση υπάρξει ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου