bara

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην Αλεξανδρούπολη

Τη Δευτέρα, 25 και Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013, θα προβληθούν από την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης  επιλεγμένα ντοκιμαντέρ από το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, με ώρα έναρξης προβολών στις 19.00. Το πρόγραμμα προβολών (ενδέχεται να γίνουν αλλαγές, όσον αφορά ντοκιμαντέρ και ώρες προβολής, θα σας ενημερώσουμε αν προκύψουν), περιλαμβάνει εννέα συνολικά έργα, από διάφορες χώρες.
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013
19.00 Ταξισυνειδησία/Ελλάδα/64΄
20.10 Living in interesting times/Ελλάδα/68’
21.30 Στάχτη/Ισλανδία/94’
23.15 Πάολο ο καπνοδοχοκαθαριστής/Καναδάς/53’
Τρίτη 26 Μαρτίου 2013
19.00 Celtman/Eλλάδα-Aγγλία/15’
19.20 Πεινασμένα μυαλά/Γερμανία/87’
21.00 Λευκό μαύρο αγόρι/Δανία/57’
22.10 Food for love/Ελλάδα/52’
23.15 Roughcut/Ελλάδα/58’
Αναλυτικά οι ταινίες: 
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013
19.00 Ταξισυνειδησία – Η Άγνωστη Ιστορία του Ελληνοαμερικάνικου Ριζοσπαστισμού
Σκηνοθεσία: Kώστας Βάκκας
Σενάριο: Kωστής Kαρπόζηλος/Kώστας Βάκκας
Ελλάδα, Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο, διάρκεια: 64΄
Ταξισυνειδησία – η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού Ριζοσπαστισμού είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής: στη συμμετοχή τους στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τον Μακαρθισμό. Η εκτεταμένη πρωτογενής έρευνα, πάνω στην οποία βασίζεται το ντοκιμαντέρ, τεκμηριώνεται από πλούσιο και δυσεύρετο αρχειακό υλικό, που περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, βίντεο, φωτογραφίες και τραγούδια. Προσωπικές μαρτυρίες ξαναζωντανεύουν την ατμόσφαιρα της εποχής και συνεντεύξεις με ιστορικούς φωτίζουν τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μέσα σ’ ένα μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα που επηρέασε καθοριστικά την Αμερικανική κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή μέχρι την εποχή του Μακαρθισμού. Μια συναρπαστική ιστορία που άξιζε να ειπωθεί και να διασωθεί στη συλλογική μας μνήμη.
20.10 Living in interesting times
Σκηνοθεσία: Ελισάβετ Λαλουδάκη/Μassimo Pizzocaro
Σενάριο: Ελισάβετ Λαλουδάκη
Ελλάδα, Έγχρωμο, διάρκεια: 68΄
Στη μελαγχολική Αθήνα, τέσσερις χαριτωμένοι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την άγρια πραγματικότητα μιας χώρας σε απορρύθμιση. Αγωνίζονται για τα αυτονόητα, συμβιβάζονται με τα παράδοξα, ζουν στην Ελλάδα όπου τα όρια της κωμωδίας και της τραγωδίας συχνά συγχέονται. Ο υποψήφιος βουλευτής ισορροπεί ανάμεσα στην κομματική πειθαρχία, τον αριστερό φιλελευθερισμό και τις άβολες αλήθειες. Ο απλήρωτος εργαζόμενος διαχειρίζεται την απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα και το αντιγερμανικό του μένος με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Και οι άλλοι δύο, απλώς περισσεύουν. Είναι καλλιτέχνες, ένα ζευγάρι τρυφερών ονειροπόλων. Λένε ότι το να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς είναι κατάρα. Η ταινία, παρεμβάλλοντας στην αφήγηση παράσιτα από τηλεοπτικά «επίκαιρα», υπενθυμίζει ότι πρόκειται απλώς για τη ζωή: βυθισμένη στη θλίψη και την οργή, αλλά γεμάτη ενέργεια και αναπάντεχο κουράγιο.
21.30 Στάχτη (Ash [Aska])
Σκηνοθεσία: Herbert Sveinbjornsson
Σενάριο: Herbert Sveinbjornsson/Hildur Margretardotti
Ισλανδία, Έγχρωμο, διάρκεια: 94΄
Στις 14 Απριλίου 2010, η γη άνοιξε για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα στην Έιγιαφιαλαγέκουλ της Νότιας Ισλανδίας. Η ηφαιστειακή έκρηξη έλιωσε τους πάγους, προξένησε πλημμύρες στις κοντινές φάρμες και εκτόξευσε στη στρατόσφαιρα 70 τόνους στάχτης ανά δευτερόλεπτο, διακόπτοντας την εναέρια κυκλοφορία σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη. Πολλές πτήσεις χρειάστηκε να ακυρωθούν και χιλιάδες επιβάτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι. Η αναστάτωση αυτή προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Όταν αποκαταστάθηκαν τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών και τα σχετικά πρωτοσέλιδα άρχισαν ν’ αραιώνουν, οι αγρότες που ζουν στη σκιά του ηφαιστείου συνέχισαν να αγωνίζονται για τα ζώα και το βιοπορισμό τους, κάτι που κάνουν μέχρι και σήμερα. Η ταινία παρακολουθεί για ένα χρόνο τρεις οικογένειες της περιοχής και καταγράφει την επίδραση της στάχτης στη ζωή τους.
23.15 Πάολο ο Καπνοδοχοκαθαριστής (Paolo Chimney Sweep [Paolo Ramoneur])
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Bruno Chouinard
Καναδάς, Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο, διάρκεια: 53΄
Μποέμ και απρόβλεπτος, ο Πάολο Σαρμπονό καθαρίζει καμινάδες για να νιώθει ζωντανός. Το alter ego του είναι ένα κοράκι που έχει υιοθετήσει. Στο Σάτον, στο Κεμπέκ του Καναδά, ανακαλύπτουμε τον Πάολο, τον γιο του καπνοδοχοκαθαριστή, ο οποίος τσακώθηκε πολύ άσχημα με τον πατέρα του στο τέλος της ζωής του. Σ’ αυτήν την ταινία, η ζωή και ο θάνατος διαπλέκονται με τις παιδικές αναμνήσεις, εξυψώνοντας έτσι το καθάρισμα των καμινάδων σ’ ένα πνευματικό επίπεδο. Ο λυρισμός του καπνοδοχοκαθαριστή λαμπυρίζει στις στέγες των σπιτιών, εκεί όπου ο Πάολο βρίσκει την εσωτερική του ισορροπία. Πανταχού παρόντα, κομμάτια κλασικής και τζαζ μουσικής εξερευνούν την ενέργεια ανάμεσα στο καθάρισμα των καμινάδων και στη σχέση πατέρα-γιου, φέρνοντας τελικά την κάθαρση.
Τρίτη 26 Μαρτίου 2013
19.00 Celtman
Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης
Ελλάδα/Αγγλία, Έγχρωμο, διάρκεια: 15΄
Ένας άνθρωπος προκαλεί τα όριά του και υπερβαίνει το σώμα και την ψυχή του κατορθώνοντας έναν άθλο, σε ακραίες συνθήκες, μέσα στην εκπληκτική φύση των Σκωτσέζικων Χάιλαντς.
19.20 Πεινασμένα μυαλά (Ηungry Μinds [Εrlesene Welten])
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Beatrix Schwehm
Γερμανία, Έγχρωμο, διάρκεια: 87΄
Ένας Μπενγκάλι αρχιτέκτονας χτίζει πλωτές βιβλιοθήκες που φέρνουν βιβλία στον κόσμο ακόμα και κατά τη διάρκεια των μουσώνων. Ένας Μογγόλος συγγραφέας γεμίζει κάθε καλοκαίρι δυο κούτες με βιβλία για να προμηθεύσει με αναγνωστικό υλικό παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Ένας Κενυάτης βιβλιοθηκάριος οδηγεί καραβάνια από καμήλες φορτωμένες βιβλία με προορισμό νομαδικές φυλές που ζουν στα σύνορα με τη Σομαλία. Παρά τη ζέστη, τον άνεμο, τη βροχή το χιόνι, όλοι αυτοί καταφέρνουν να πετύχουν το σκοπό τους. Η ταινία αυτή, με θέμα τον συναρπαστικό κόσμο των φορητών βιβλιοθηκών, μιλά για ασυνήθιστους τρόπους μεταφοράς και περιπετειώδη ταξίδια, διαφορετικές κουλτούρες και άλλους τρόπους ζωής, για τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τα όνειρα των ανθρώπων σ’ αυτές τις περιοχές, για βιβλία που αλλάζουν ζωές, και για τους εραστές του βιβλίου, που αντιμετωπίζουν απίστευτες προκλήσεις στον αγώνα τους να προμηθεύσουν με αναγνωστικό υλικό ανθρώπους που ζουν στην ερημιά. Μια ταινία για την αγάπη της λογοτεχνίας και για το σεβασμό στη γνώση που δεν γνωρίζει σύνορα.
21.00 Λευκό μαύρο αγόρι (White Black Boy [sort hvid dreng])
Σκηνοθεσία: Camilla magid
Σενάριο: Rasmus heisterberg
Δανία, Έγχρωμο, διάρκεια: 57΄
Στην Τανζανία, μάγοι χρησιμοποιούν αίμα και μέλη του σώματος αλμπίνων σε μαγικά φίλτρα που πουλούν έναντι αμύθητων ποσών. Η κυβέρνηση στέλνει σε εσωτερικά σχολεία τα παιδιά που πά- σχουν από αλμπινισμό, μακριά από τις οικογένειές τους, για να τα προστατέψει. Εκεί ζουν λίγο-πολύ εγκαταλειμμένα, σ’ έναν κόσμο χωρίς ενήλικες, όπου μικρά παιδιά φροντίζουν τα ακόμα μικρότερα.
Ο εννιάχρονος Σίντα είναι το καινούργιο παιδί στην τάξη ενός ιδιωτικού σχολείου στην Τανζανία. Είναι ντροπαλός, δεν έχει αυτοεκτίμηση και δεν μιλάει ούτε μια λέξη αγγλικά, που είναι η επίσημη γλώσσα του ιδρύματος. Παρακολουθώντας τον Σίντα κατά τη διάρκεια της πρώτης του χρονιάς στο νέο του σπίτι, βλέπουμε μέσα απ’ τα μάτια ενός παιδιού τις συνέπειες τού να είσαι κυνηγημένος κι ανεπιθύμητος. Κάθε μέρα πολεμά γι’ αποδοχή και αναγνώριση. Όταν αργότερα θα βρει έναν καινούργιο φίλο, η αυτοπεποίθησή του σιγά σιγά θα τονωθεί. Ωστόσο, τις νύχτες του θα εξακολουθήσουν να στοιχειώνουν εφιάλτες με άνδρες που προσπαθούν να τον σκοτώσουν με χατζάρες.
22.10 Food for love
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μαριάννα Οκονόμου
Ελλάδα, Έγχρωμο, διάρκεια: 52΄
Η απέραντη αγάπη της Ελληνίδας μάνας προς τα παιδιά της φτάνει μέχρι την άκρη της γης! Όσο μακριά κι αν είναι το παιδί της, το φαγητό της θα το ακολουθεί. Το σπιτικό φαγητό στα χέρια της Ελληνίδας μάνας είναι ένα ισχυρό πρακτικό αλλά και συμβολικό όπλο, που γεφυρώνει γεωγραφικές και συναισθηματικές αποστάσεις και διατηρεί για πάντα στενούς τους οικογενειακούς δεσμούς! Μέσα από τις ιστορίες τριών μανάδων και τη σχέση τους με το φαγητό, το ντοκιμαντέρ ανοίγει ένα παράθυρο στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας με κεντρική μορφή τη μάνα, και τα παιδιά ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες.
23.15 Roughcut
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ελιάνα Αμπραβανέλ
Ελλάδα, Έγχρωμο, διάρκεια: 58΄
Η Μπάμπι είναι από τις Φιλιππίνες, γύρω στα 40 και εργάζεται ως κομμώτρια στην Ελλάδα. Το Roughcut αφηγείται την ιστορία της, ενώ αναφέρεται επίσης στο θέμα της μετανάστευσης και της οικογένειας που η Μπάμπι άφησε πίσω της, αναγκάζοντάς την να εκτελεί τους ρόλους της μητέρας, της κόρης και της συζύγου από απόσταση. Ένα πράγμα την κάνει διαφορετική από τις άλλες: κάτω από την θηλυκή της εμφάνιση κρύβεται ένας άνδρας. Το Roughcut είναι μια ιστορία για την ταυτότητα και τις επιλογές μας, την επιρροή της οικογένειας, τον υφέρποντα ρατσισμό και τις θυσίες που κάνουμε για να γίνουμε αποδεκτοί. Αλλά είναι, επίσης, ένας ύμνος στη ζωή, με στιγμές χαράς και κεφιού στον αγώνα για την καθημερινή επιβίωση, ακόμα κι όταν όλα φαίνεται να πηγαίνουν στραβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου