bara

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

«22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού»

Με το σύνθημα "Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", το 1992 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού για το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και ως ημέρα κοινωνικού προβληματισμού. 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο συστατικό της ζωής που τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο.
Έρευνες της Unicef, του ΟΗΕ και ευρωπαϊκών κέντρων ερευνών φέρνουν ετησίως στο φως μόνο αποκαρδιωτικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα:
* Το 40% των κατοίκων του πλανήτη σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
* Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέεται με το νερό.
* Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί σε αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.
Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δις. κυβικά μέτρα ετησίως. Παράλληλα το 2030, περισσότεροι από πέντε δισ. άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού. 
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτές τις αρχές φροντίζει η ΔΕΥΑ Δήμου Αλεξανδρούπολης να τις κάνει δεσμεύσεις έναντι των καταναλωτών της. Θεωρεί το νερό ως το πιο σημαντικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται στους πολίτες σε επαρκείς ποσότητες και στην κατάλληλη ποιότητα. Αντιμετωπίζει το νερό ως μη αστείρευτη κληρονομιά και κάθε σταγόνα πολύτιμη, επικεντρώνοντας τις ενέργειες της στην κατεύθυνση της ορθολογικής του διαχείρισης.
Έτσι ενδεικτικά αναφέροντας η ΔΕΥΑΑ σήμερα υλοποιεί έργα όπως: αντικατάσταση όλων των αγωγών αμιάντου στους οικισμούς του Καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης, υδρολογική έρευνα και μελέτη αξιοποίησης επιφανειακών και υπόγειων νερών, συντήρηση – αναβάθμιση αντλιοστασίων και ταχυδιυλιστηρίων νερού, εγκατάσταση δικτύου συνεχούς παρακολούθησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού του υδροταμιευτήρα, καθημερινός εργαστηριακός έλεγχος του νερού των δικτύων, των γεωτρήσεων και των πηγών, από τους Κήπους έως την Μέστη, και από την Αισύμη έως την Μεσημβρία, καθώς και έργα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως αποχέτευση – συλλογή λυμάτων και επεξεργασία τους στις Δ.Ε. Φερών και Τραϊανούπολης και ΔΔ Μάκρης. 
Παράλληλα έχοντας πλήρη αίσθηση της σημερινής οικονομικής κατάστασης των δημοτών προέβη σε μια πρώτη μείωση των τιμολογίων νερού των οικισμών και προγραμματίζει μια γενική μείωση που θα αφορά και τα τιμολόγια του αστικού ιστού (Αλεξανδρούπολης – Φερών) μέσα στο 2013.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τίτλο «Απο-Τιμώντας το νερό» το 48,5% δεν γνωρίζει πόσο νερό καταναλώνει, κάτι που δείχνει αδιαφορία επί του θέματος, μιας και απλά πληρώνουν το λογαριασμό του νερού.
Ακόμα, το 52,8% δήλωσε πως δεν χρησιμοποιεί μέτρα εξοικονόμησης νερού, με βασικότερους λόγους το κόστος του εξοπλισμού και την έλλειψη οικονομικού κινήτρου.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το 54,8% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το νερό βρίσκεται σε επάρκεια, παρόλο που δε γνωρίζουν από πού ακριβώς προέρχεται. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.
Επειδή λοιπόν μόνο σε επάρκεια δεν υπάρχει το νερό, καλό είναι να προσέχουμε με την αλόγιστη χρήση του, πριν το στερηθούμε. Οφείλουμε ή καλύτερα επιβάλλεται, καθοδηγούμενοι από την εκτίμηση ότι το νερό είναι πολύτιμο αγαθό, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, αφενός μεν ότι πρέπει να περιορίσουμε τις σπατάλες και τις καταχρήσεις του στις καθημερινές μας δραστηριότητες και αφετέρου δε ότι απαιτείται να διασφαλίσουμε τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά που διαφυλάττουν την υγιεινή μας διαβίωση, ούτως ώστε να μην μας λείψει ποτέ. Το νερό είναι πολύτιμο. Η υποχρέωση για την εξοικονόμηση του είναι υποχρέωση όλων μας.
Η ΔΕΥΑΑ θα συνεχίσει με σοβαρό αίσθημα ευθύνης να εργάζεται άοκνα παρέχοντας στους πολίτες ασφαλές και ποιοτικά κατάλληλο το πολύτιμο αυτό αγαθό, το νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου