bara

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Κώστας Βαρώτσος, ο Παγκοσμίου φήμης γλύπτης στο 4ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης

Κώστας Βαρώτσος! Ο γλύπτης του «Δρομέα» στην Αλεξανδρούπολη, στον ακριτικό Έβρο, στο σχολείο μας ! 
Είναι κάποιες μέρες ,σπάνιες, αλλά αληθινές που σου δίνουν την ομορφιά και ξεπλένουν, έστω για λίγο, τη ρυπαρή καθημερινότητα. Μέρες που αντί για τη γροθιά στο στομάχι, σε αγκαλιάζουν για να σου πουν: « στην υγειά του αδύνατου»! 

Μια τέτοια μέρα ζήσαμε στο σχολείο μας , μια από αυτές που ονειρεύομαι συχνά και σα ξημερώσει μεταφέρω το σύντομο

σενάριο στους νέους ,στους μαθητές μου ,που σε εκατό μέρες από σήμερα θα ανταμώσουν στα τρίστρατα τη ζωή, το δυσκολότερο στίβο που τελειώνει με το θάνατο. 
Είναι συγκινητικό, οι τελειόφοιτοι να ακούν ,να βλέπουν το δημιουργό ,το δάσκαλο, τον γλύπτη του ανοιχτού χώρου σε
 Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Αμερική κλπ, που με γυαλί και πέτρα αναδεικνύει την κοσμική τέχνη. Η δύναμή του απέναντι στο σύστημα είναι ο κόσμος του, ο συνομιλητής του!
Συνέλαβα το νου μου ,να πιάνεται από τα λόγια του, είδα τα μάτια των μαθητών μου να κρέμονται από τα χείλη του και μια επιθυμία να ρωτήσουν, να μάθουν πώς επιδιώκει κανείς το αδύνατο.
Ο καλλιτέχνης Κ. Βαρώτσος ,ο ανθρώπινος άνθρωπος ,εμφορούμενος από πανανθρώπινες αξίες και ως πολίτης του κόσμου πιστεύει πως ναι, πρέπει να κυνηγάς και το πολύ δύσκολο ,για να πετύχεις. Τι κι αν είμαστε σε κρίση, σε κρίσεις, η δύναμή σου πέλαγο κι η θέλησή μου βράχος !Μάθε να προσπαθείς, όσο γίνεται περισσότερο, να τολμάς το κυνήγι του αδύνατου, να ανεβάζεις το νήμα των επιδιώξεών σου και να είσαι ο εαυτός σου! Μάθε να αναγνωρίζεις ένα σχήμα, μια κατεύθυνση, κάποιον όγκο, μια απόσταση .Δράση χωρίς καταναγκασμό ,έτσι προκύπτει μια λαμπερή πραγματικότητα. Έργα , «συγκοινωνούντα δοχεία», ως απόδειξη της συνύπαρξης, τ ης αλληλεγγύης. Ποιητής, δημιουργός που δεν βγαίνει από την πόρτα της ποίησής του, όπως δε βγαίνει ποτέ ο «μυημένος» στα μυστήρια της Τέχνης!
Για τον Κ. Βαρώτσο φαίνεται ότι η γλυπτική είναι σύμφυτη με τη δίψα για τη ζωή. Ο λόγος του ,πολυσήμαντος, αμόλευτος, ενθαρρυντικός, εντυπωσιακός, σε καιρούς απελπισίας, ημι-κατάθλιψης ,μας καθήλωσε.
Κι αν είναι ουτοπία να πιστεύω ότι μια και μόνο εισήγηση λειτούργησε ως μοχλός ανύψωσης του ηθικού των μαθητών μου, με τους εκπληκτικούς «ορίζοντες» ο καλλιτέχνης, μας έδειξε τον ήλιο!

Έργα του Κ.Βαρώτσου


                                                       
Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου