bara

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Κοντινά και μακρινά ταξίδια υδροβίων…

Αν και η Πρασινοκέφαλη Πάπια Anas platyrhynchos και η Φαλαρίδα Fulica atra είναι από τα πιο κοινά πουλιά των ελληνικών υγροτόπων κρύβουν πολλά μυστικά σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο που μεταναστεύουν. Επίσης, κρύβουν μυστικά σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούν το χώρο ακόμα και σε έναν υγροβιότοπο.Αν και συναντάμε τα πουλιά
σε συγκεκριμένους οικοτόπους του Δέλτα του Έβρου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις μετακινήσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ποιους συγκεκριμένους βιοτόπους χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης.
Με σκοπό να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Dr. Martin Wikelski και τους συνεργάτες του, του Ινστιτούτου για την Ορνιθολογία Max Planck, τοποθετήσαμε πομπούς σε μία αρσενική Πρασινοκέφαλη Πάπια και σε μία αρσενική Φαλαρίδα, στις 25 Φεβρουαρίου. Τα πουλιά είχαν συλληφθεί στις παγίδες δακτυλίωσης που λειτουργεί ο Φορέας Διαχείρισης εδώ και επτά χρόνια, στις οποίες ήδη έχουν παγιδευτεί και δακτυλιωθεί περισσότερα από 1300 πουλιά από 11 διαφορετικά είδη.
Ήδη από τα στοιχεία των πρώτων ημερών αντλήσαμε πληροφορίες για τις τοπικές μετακινήσεις μεταξύ των κατάλληλων βιοτόπων για τροφοληψία και κούρνιασμα. Η Φαλαρίδα δε έχει ξεκινήσει το ταξίδι της μετανάστευσης και βρίσκεται ήδη στο Δούναβη. Κατεβάστε από ΕΔΩ το αρχείο kmz για να δείτε αναλυτικά την πορεία στο google earth.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα φιλοξενείται από τη βάση δεδομένων MOVEBANK, μια ελεύθερη on line διεθνής βάση αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων παρακολούθησης για τα ζώα (www.movebank.org).
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους μας από το Ινστιτούτο Ορνιθολογίας MaxPlanck για την άψογη συνεργασία και ελπίζουμε αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον. Ελπίζουμε επίσης ότι τα δεδομένα που θα συλλέξουμε να οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη προστασία των πτηνών και των βιοτόπων τους!
Γιάννης Φακριάδης
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου