bara

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα TOSCA στην Αλεξανδρούπολη

Με ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε η διημερίδα του έργου TOSCA (Tracking Oil Spills and Coastal Awareness Network / Δίκτυο για τον Εντοπισμό Πετρελαιοκηλίδων και την Πληροφόρηση των Παράκτιων Περιοχών) στην Αλεξανδρούπολη.Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος διακρατικής συνεργασίας Μεσογειακού Χώρου (MED).
Η πρώτη μέρα του συνέδριου, περιελάμβανε δράση προσομοίωσης πετρελαιοκηλίδας με εντοπισμό και παρακολούθηση της μέσω πλωτήρων με τη συνέργεια των αρμόδιων επιχειρησιακών φορέων. Η επιχείρηση προσομοίωσης πέρα από το κομμάτι της παρουσίασης μιας καινοτόμου τεχνολογικής εφαρμογής, αφορούσε στη δυνητική αντίδραση των άμεσα εμπλεκομένων καθώς και των συναρμοδίων φορέων (Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Λιμενικό Σώμα, Εθελοντικές Ομάδες κ.α.), έχοντας ως σενάριο ένα περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης.
Τον γενικό συντονισμό είχε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κωνσταντίνος Κατσιμίγας και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ, ενώ με την αποπεράτωση του εγχειρήματος κατέστη σαφής τόσο η δυνατότητα παρακολούθησης πετρελαιοκηλίδων με μεγάλη ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο, όσο και η επιτυχής ενεργοποίηση του δικτύου παράκτιας ενημέρωσης μεταξύ των φορέων σε αντίστοιχα περιστατικά.
Με την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με την έδρα του επικεφαλής εταίρου στη Γαλλία, από όπου η Διαχειριστική Υπεύθυνη του Έργου Charlotte Blottiere (PMPTVT) και η Τεχνική Υπεύθυνη Anne Molcard (LSEET), πραγματοποίησαν εισηγήσεις σχετικά με την πορεία του έργου και τα προσδοκώμενα από αυτό αποτελέσματα.
Ακολούθησαν εισηγήσεις από τους Σαράντη Σοφιανό (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Βασίλη Ζερβάκη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) σχετικά με την πρόγνωση κίνησης πετρελαιοκηλίδας και τα σύγχρονα επιχειρησιακά εργαλεία για την παρατήρησή της αντίστοιχα.
Η μέρα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του τρέχοντος «Εθνικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης» από τον Άρη Κεφάλα, στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, και στο κομμάτι της συζήτησης που ακολούθησε, με αναφορά στις καινοτομίες που υιοθετούνται από το έργο TOSCA και προτάσεις προς τους επιχειρησιακούς φορείς.
Την έναρξη της δεύτερης μέρας του συνεδρίου που περιελάμβανε σειρά εισηγήσεων από στελέχη των φορέων που απαρτίζουν το εταιρικό σχήμα του έργου πραγματοποίησε από το βήμα του συνεδρίου ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος αφού χαιρέτισε την παρουσία στελεχών και επιστημόνων από την Περιφέρεια, τα Πανεπιστήμια και τα Σώματα Ασφαλείας, τόνισε τη σημασία του έργου για την ασφάλεια και την μπροστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχή μας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, «ο κίνδυνος θαλασσίου ατυχήματος αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μόνιμη έγνοια των τοπικών αρχών και των αρμοδίων φορέων λόγω της ιδιαίτερα στρατηγικής θέσης στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια μας, ειδικότερα δε η ΠΕ Έβρου με τους βιοτόπους και το εθνικό πάρκο που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες.
Απώτερο στόχο του έργου TOSCA αποτελεί η βελτιστοποίηση της αντίδρασης των αρμοδίων φορέων και των υπηρεσιών τους, μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογικών μεθόδων αλλά και η υποστήριξη ενός μόνιμου δικτύου ώστε το επίπεδο συνεργασίας που έχει επιτευχθεί να αποδώσει άμεσα σε περίπτωση ατυχήματος.
Τόσο η κατάρτιση όσο και η επιτευχθείσα μέσω του έργου ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων μεταφέρει ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον ενώ παράλληλα, μας θέτει εξορισμού ως υπόλογους απέναντι όχι μόνο στους ανήσυχους περιβαλλοντικά επιστήμονες της περιοχής μας αλλά σε ολόκληρη τη κοινωνία, ακόμη περισσότερο δε, σε αυτούς που ζουν στις παράκτιες περιοχές ή που έχουν επενδύσει εκεί τους κόπους τους».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπεύθυνος του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Αρσενίου ο οποίος και παρουσίασε το έργο TOSCA, ενώ ακολούθησαν από τους δύο εκπροσώπους των ελληνικών πανεπιστημίων δύο ακόμη εισηγήσεις που αφορούσαν στο TOSCA ως «εργαλείο» (Σ. Σοφιανός – Πανεπιστήμιο Αθηνών) και στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της «Επιχειρησιακής Ημέρας» (Β. Ζερβάκης – Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Προς τη λήξη της μέρας έγινε η παρουσίαση του ολοκληρωμένου συστήματος GIS που παραδόθηκε στο πλαίσιο του έργου στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από τον Κωνσταντίνο Χουβαρδά, Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.
Κλείνοντας πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της «Στρατηγικής Παράκτιας Διαχείρισης της Περιφέρειας ΑΜΘ», από εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας που υλοποίησε το έργο. Κατά τη συζήτηση που οδήγησε στο κλείσιμο της διημερίδας αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα και οι προκλήσεις από τον Διαχειριστή του έργου Χρήστο Παπαποστόλου, στέλεχος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Έβρου.
Να σημειωθεί ότι το παρόν στο συνέδριο έδωσαν, εκτός των προαναφερθέντων, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Έβρου Γεωργία Νικολάου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ιωάννης Κανελάκης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών του Δήμου Αλεξανδρούπολης Χρήστος Γερακόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνιος Βαμβακερός, ο Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης Νικόλαος Πασσάδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Κωνσταντίνος Κοκολάκης, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου Ανδρέας Αθανασιάδης και πολλά στελέχη από φορείς της περιοχής καθώς και εθελοντές από συλλόγους έρευνας και διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου