bara

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης

 Έπρεπε να περάσουν 133 χρόνια από την πρώτη λειτουργία του για να συγκινηθεί το Υπουργείο Πολιτισμού να ανακηρύξει το έμβλημα της Αλεξανδρούπολης, τον Φάρο ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η σχετική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου δημοσιεύθηκε στο αριθμ. 322/12.9.2013 Φ.Ε.Κ.

Σημειώνουμε ότι ο πρώτος μηχανισμός του Φάρου φυλάσσεται στο Ναυτικό Μουσείο Φάρων και κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψει για να εκτεθεί σε ειδικό κουβούκλιο στη παραλία, μπροστά στο Φάρο.
Σχετικό κείμενο με την ιστορία και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Φάρου, έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας (www.ordteo.gr) με τίτλο «Ιστορικά Κτήρια Δημόσια που δεν έχουν κηρυχθεί διατηρητέα» από την 19.10.2010.
Για το ιστορικό αλλά και χαρμόσυνο αυτό γεγονός αφιερώνουμε, εκτός από τις λίγες φωτογραφίες και 5-6 σειρές που γράψαμε στο βιβλίο «Προμήτωρ Πόλις» (σελ. 233) κάτω από μια παλιά φωτογραφία του Φάρου.
«....Κι ο φάρος ορθώνεται, πολυχρονίτης, λυγερόκορμος, γαλήνιος και ταπεινός. Και αναπολεί, ολόγυρα ζωσμένος στο τσιμέντο, το δέντρο του γέρου ερημίτη, τις παιδικές χαρούμενες φωνές, τις ευωδιές της Πασχαλιάς, τη θέα και τόσο πούχει χάσει. Και στέκει ακόμα εκεί, για να θυμίζει παλιές χαρούμενες και ανθρώπινες στιγμές. Για να θυμίζει ψυχές αθάνατες που πάλεψαν και μόχθησαν και θέριεψαν τη νέα πόλη πούχαν φτιάξει. Και αντέχει και κρατιέται αιώνιο σύμβολο ελπίδας»!
 www.ordteo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου