bara

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα,άνοιξε το Σχολείο στην Ίμβρο

Μετά από 49 χρόνια επαναλειτουργεί το Σχολείο στους Αγίους 
Θεοδώρους. Ποιός θα το πίστευε ή καλύτερα πολλοί, ακόμη και συμπατριώτες δεν το πιστεύουν. Κι όμως είναι πραγματικότητα! Το Σχολείο μας στην Ίμβρο άνοιξε, σήμερα 16 Σεπτεμβρίου χτύπησε ξανά το κουδούνι για να περάσουν οι μικροί μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας. Όπως κάθε αρχή και δύσκολη έτσι και δω το μαθητικό δυναμικό είναι 4 άτομα (τρία αγόρια και ένα κορίτσι). Επίσημη πρώτη για το Δημοτικό Σχολείο των Αγ. Θεοδώρων, όπου σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, χαράς και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε η έναρξη της σχολικής χρονιάς από τη Διευθύντρια του σχολείου Παρασκευή Μπερμπέρη παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, του Διευθυντή Παιδείας Τσανάκκαλε κ. Tekin Baş, του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Σταύρου Γιολτζόγλου, του Προέδρου του Συλλόγου Ιμβρίων Αθήνας κ. Πάρη Ασανάκη και της Ειδ. Γραμματέας της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης κ. Σαπφούς Δικαίου. 
Μεγάλη ήταν η χαρά και μεταξύ των πολλών ακόμα μελών της ελληνικής κοινότητας της Ίμβρου οι οποίοι παρευρέθηκαν στην πρωινή τελετή για να παρακολούθησαν από κοντά το άνοιγμα το σχολείου μετά από πενήντα χρόνια και να στηρίξουν με την παρουσία τους τη νέα αυτή σελίδα που ανοίγει για την Ίμβρο. 
Η διευθύντρια του σχολείου Παρασκευή Βερβέρη δήλωσε πως « μετά από σχεδόν μισό αιώνα διακοπής, ολοκληρώσαμε και το εγκαινιάσαμε. Δίκαια είναι η χαρά και η υπερηφάνεια μας. Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση αυτού του δύσκολου έργου».
Η ιδρύτρια του σχολείου Άννα Κουτσομάλη τόνισε πως «εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον και είμαστε γεμάτοι με ελπίδες, ευχαριστώ την ελληνική μειονότητα της Ίμβρου που μου εμπιστεύτηκε αυτό το δύσκολο καθήκον». Και η οποία ευχήθηκε στους τέσσερις μαθητές Δημήτρη Κάλφα, Αλέξανδρο Καρακάση, Σοφία Αβτζή και Μωυσή Αβτζή καλή σταδιοδρομία και καλή σχολική χρονιά.
Στα εγκαίνια συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, ο πρόεδρος των μειονοτικών Βακουφίων Λάκης Βίγκας, και ο διευθυντής εκπαιδευτικής Διεύθυνσης της Ιμβρου Τεκίν Μπας.
Ο Λάκης Βίγκας δήλωσε πως « η επαναλειτουργία του σχολείου αυτού και η επανάκτηση του δικαιώματος της εκπαίδευσης είναι ένα μεγάλο βήμα και έχει σημαντικό νόημα. Όλοι γνωρίζεται πως περιμέναμε το σχολείο αυτό εδώ και περίπου 50 χρόνια.
Του  χρόνου θα υπάρχουν περισσότερα κι όταν με το καλό γίνει και το Γυμνάσιο σίγουρα θα ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής περισσοτέρων οικογενειών με παιδιά σχολικής ηλικίας. Γιατί σήμερα πολλές οικογένειες που έχουν εκδηλώσει επιθυμία επανεγκατάστασης σκέφτονται ότι μετά από δύο ή τρία χρόνια θα πρέπει να ξαναμεταταναστεύσουμε; Ενώ όταν θα λειτουργήσει το Γυμνάσιο και αργότερα το Λύκειο οι ενδιαφερόμενες οικογένειες θα έχουν προοπτική τουλάχιστον 10 ετών στο νησί. Έτσι σταθερά προσηλωμένοι προς το στόχο πρέπει να ξεκινήσουμε από αύριο να εργαζόμαστε για το επόμενο βήμα που είναι το Γυμνάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου