bara

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Κυπριανού

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013, εορτή του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Κυπριανού, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Σταυριδείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός» στο 9ο χλμ. της Εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης-Μάκρης.
Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου το απόγευμα και ώρα 5.00’ μ.μ. θα ψαλεί ο Μέγας Αρχιερατικός

Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως, κ. Ανθίμου. Μετά το πέρας του Εσπερινού θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος.Την Τετάρτη το πρωϊ, θα τελεσθεί η Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από 7.00’ μέχρι 10.00’π.μ..
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι το απόγευμα της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου θα υπάρχει δρομολόγιο αστικού λεωφορείου για τον Άγιο Κυπριανό με αναχώρηση στις 16.30 από την αφετηρία των αστικών.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Ο Άγιος Κυπριανός
Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος, ευγενής, φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης. Έζησε στα χρόνια του Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.) και εξασκούσε τη μαγική τέχνη στην Αντιόχεια.
Κάποτε ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια νέα Χριστιανή κοπέλα, που ονομαζόταν Ιούστα. Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό. Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. Παραδεχόμενος την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτισθεί και να γίνει ιερεύς.
Πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος. Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την Ιουστίνα. Έδειξε αποστολικό ζήλο και γι’ αυτό τον διέβαλαν στον Δέκιο. Εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνα.
Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου