bara

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ημερίδα με θέμα: «Η αρχαιολογική έρευνα στη Θράκη» Από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

10 & 11/1/2014.Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης συνεχίζει και φέτος τον 5ο κύκλο ομιλιών και διαλέξεων με τίτλο: «Γνωριμία με προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού» που διοργανώνει κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία. Τα θέματα που περιλαμβάνονται στους κύκλους ομιλιών-διαλέξεων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι προσιτά στο ευρύ κοινό της πόλης μας και αγγίζουν το σύγχρονο προβληματισμό της κοινωνίας. Οι προσωπικότητες που συμμετέχουν διακρίνονται για την καταξίωσή τους στο τομέα που υπηρετούν και για την αναγνώριση του έργου τους από την επιστημονική και πνευματική κοινότητα της χώρας μας και του εξωτερικού.
Ο 4ος κύκλος ομιλιών και διαλέξεων φιλοξένησε τον κ. Πέτρο Μαρτινίδη, καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ , τον ιστορικό και καθηγητή πανεπιστημίου κ. Χάγκεν Φλαίσερ, τον συγγραφέα κ. Πέτρο Μάρκαρη και τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Ισίδωρο Ζουργό.
Φέτος ο 5ος κύκλος ομιλιών και διαλέξεων έχει θέμα την αρχαιολογική έρευνα και την ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 με τη διημερίδα που διοργανώνει το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης με θέμα: «Η Αρχαιολογική Έρευνα στη Θράκη».
Στη διημερίδα συμμετέχουν αξιόλογοι αρχαιολόγοι και επιστήμονες οι οποίοι θα αναφερθούν στην αρχαιολογική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Θράκης. Συγκεκριμένα οι εισηγητές της διημερίδας με αλφαβητική σειρά είναι: η κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή, αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΛΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο κ. Γεώργιος Καραδέδος, αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και τέως καθηγητής στο Α.Π.Θ., ο κ. Ματθαίος Κουτσουμανής, αρχαιολόγος της ΙΘ’ ΕΠΚΑ, ο κ. Δημήτριος Μάτσας, Προϊστάμενος της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και η κα Πολυξένη Τσατσοπούλου, αρχαιολόγος της ΙΘ’ ΕΠΚΑ.Το πρόγραμμα της διημερίδας έχει ως εξής:
Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014
19:30: Έναρξη διημερίδας με χαιρετισμό του Προέδρου του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης κ. Νικολάου Πινάτζη.
20:00: «Η λατρεία του Ήρωα Ιππέα στο χώρο της Θράκης»
Εισηγητής ο κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος – Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων
20:30: «Η αρχαία Ζώνη και η διαχρονική πολιτιστική της παρουσία»
Εισηγήτρια η κα Πολυξένη Τσατσοπούλου- Αρχαιολόγος της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
21:00: «Από το ελληνικό θέατρο στη ρωμαϊκή αρένα μέσα από τα θέατρα της Μακεδονίας και της Θράκης (εξέλιξη, ακουστική, σκηνογραφία, μηχανολογικός εξοπλισμός)»
Εισηγητής ο κ. Γεώργιος Καραδέδος – Αρχιτέκτονας, Αρχαιολόγος, τ. Καθηγητής του Α.Π.Θ.
21:45: Συζήτηση
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014
11:00 : Έναρξη
11:15: «Αγροικίες και αγρότες στα αρχαία Άβδηρα»
Εισηγήτρια η κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή – Αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΛΑ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων
11:45: «Πλωτινόπολη … το κτίριο με τα ψηφιδωτά δάπεδα»
Εισηγητής ο κ. Ματθαίος Κουτσουμανής – Αρχαιολόγος της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
12:15: « Οι Μεγάλοι Θεοί της Σαμοθράκης»
Εισηγητής ο κ. Δημήτριος Μάτσας – Προϊστάμενος της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
12:45: Συζήτηση
Ο 5ος κύκλος ομιλιών θα συνεχιστεί στις 28 Φεβρουαρίου 2014 με καλεσμένη την κα Πολυξένη Αδάμ - Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και στις 9 Μαϊου 2014 με την κα Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου