bara

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Το πλεόνασμα ανεβαίνει...το χρέος καλπάζει η ανεργία καλπάζει

ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.
e-mail: panosmandalos@yahoo.gr.
Σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που υποδηλώνουν το αυτονόητο. Νέο ρεκόρ της ανεργίας και φυσικά μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,6% και μείωση των εξαγωγών. Το τελευταίο ίσως και από την διεθνή κατάσταση και παγκόσμια κρίση που δεν είναι καθόλου ρόδινη όπως μας την δείχνουν.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έφτασε στο 28%, από 26,3% και αυτό ήταν φυσικό αφού το καλοκαίρι με τις εποχιακές απασχολήσεις και τις γεωργικές ενασχολήσεις άφησε την θέση του στον σκληρότερο χειμώνα, όπου όμως τα έξοδα λόγου και θέρμανσης είναι αυξημένα. Και ευτυχώς ίσως ο Θεός είναι πραγματικά έλληνας γιατί αν δούμε την καλοκαιρία που κάνει στην χώρα μας σε αντίθεση με τις θεομηνίες σε όλον τον κόσμο νομίζω ότι μας αγαπάει περισσότερο ή ίσως τιμωρεί τους δυνάστες μας.
Φυσικά η ανεργία σε τοπικό επίπεδο είναι κάπου στο 29,7% στην Θράκη και Αν. Μακεδονία με δεύτερη την Αττική με 28,9%.και φυσικά σε έναν νευραλγικό τόπο όπως η Θράκη με τόσο μεγάλη ανεργία είναι εύκολο πολλοί να εκμεταλλευτούν κοινωνικά και θεσμικά την περιοχή στην ανέχεια των πολιτών της με ότι συνεπάγεται αυτό. Μετά θα έρθουν ειδήμονες από την Αθήνα και θα μιλάν για Τουρκικά προξενεία και προπαγάνδες. Η ποιο απλή προπαγάνδα είναι να πετάξεις ένα ξεροκόμματο στον πεινασμένο και αυτός θα τρέξει γιατί πεθαίνει..και όλα τα άλλα είναι εύκολη δουλειά. Αυτό που το Ελληνικό εγωιστικό και απόμακρο κράτος, στερεί από τους πολίτες της περιοχής ……την εργασία με την αγρανάπαυση τις ποσοστώσεις γάλατος, την καταβαράθρωση κάθε επαγγελματικής ή βιομηχανικής προσπάθειας που μπορεί να κάνει κάποιος..γνωρίζοντας μόνο την γραφειοκρατία και την απαξίωση. Βλέπε επένδυση ζεόλιθου στην Θράκη. Σε λίγο θα έρθουν οι ειδήμονες και θα μιλήσουν για τον ρόλο του Τουρκικού προξενείου στην περιοχή της Θράκης. Μα ποιον ρόλο; Ο μόνος ρόλος μπορεί να είναι ο ποιο απλός. Αν δώσεις ένα κομμάτι ψωμί στον πεινασμένο αυτός θα έρθει να το πάρει, αφού πεθαίνει. Αν έχει και έναν ενδοιασμό τότε αυτός αυτόματα καταλύεται. Άρα αν έχει ευημερία και δουλειά τότε όλα γίνονται δυσκολότερα. Μην ξεχνάμε ότι όλοι οι μεγάλοι πόλεμοι και οι ρατσιστικές εκρήξεις άρχισαν όταν υπήρξε δυσφορία από οικονομική κρίση. Και φυσικά και οι ρατσιστικές εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα οικονομικών κρίσεων. Βλέπε Χίτλερ και 2ος παγκόσμιος πόλεμος, κλπ.
Αλλά ας γυρίσουμε στο χρέος και στην δοκιμαζόμενη Ελληνική κοινωνία.
Ως δια μαγείας, λοιπόν, με τον ίδιο τελετουργικό και μαντικό τρόπο και με τα μαγικά που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ και έκανε θεαματική πρόοδο, έχουμε και την ίδια θεαματική άνοδο του Ελληνικού πλεονάσματος..που φτάνει τα 4-4,5 δις. Και να σκεφτεί κανείς ότι για να πάρουμε την δόση των 4,5 δις φτύσαμε αίμα …ενώ τώρα έχουμε πλεόνασμα 4,5 δις. Βέβαια το ότι το έλλειμμα έχει φτάσει στα 320 δις και φυσικά διογκώνεται δεν το βλέπει κανείς. Και πως μπορείς να έχεις πλεόνασμα ενώ ανεβαίνει το είδη κατάκουρεμένο χρέος που φτάνει στα ύψη της προ κουρέματος εποχής. Άρα κάπου η αιμορραγία διοχετεύεται και θα σκάσει όπως έσκασε και το κρυφό χρέος με τα σουάπς και cds.
To πλεόνασμα ανεβαίνει λοιπόν και φυσικά αυτό, δεν έρχεται σαν επισφράγισμα του κέρδους από την παραγωγή, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα και φυσικά της κατανάλωσης, αλλά από την υπερφορολόγηση και την μείωση των εισοδημάτων.
Ενδεικτικό της κακής κατάστασης, είναι η αύξηση της ανεργίας που έφτασε σε ρεκόρ πάλι και ίσως Ευρωπαϊκό ρεκόρ. Και αν το πλεόνασμα θα ήτανε πραγματικό, τότε θα έπεφτε και η ανεργία αφού επακόλουθο θα ήταν η αύξηση επενδύσεων και κατανάλωσης. Εδώ μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,8% και η αύξηση της ανεργίας στο 28% είναι το αποτέλεσμα. Και φυσικά το 28% της ανεργίας είναι πλασματικό γιατί και με μόνο ένα δύο ένσημα τον μήνα διαγράφεσαι από τις λίστες ανεργίας. Και όταν μιλάμε για ένσημα εννοούμε για μια δύο μέρες εργασίας. Άρα η κανονική ανεργία ίσως είναι κοντά στο 50%.
Και εδώ θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή. Σε αυτήν την περίπτωση με τόσους άνεργους και τόσους εξαθλιωμένους πολίτες τα χρήματα θα δοθούν σε επιδόματα και ενισχύσεις που σημαίνει κάτι ανάλογο με τις επιδοτήσεις και τα λεφτά στον βρόντο αφού και πάλι δεν θα πάνε για επενδύσεις και παραγωγή. Δηλαδή την άλλη φορά θα χρειαστεί καινούργιος δανεισμός, γιατί με την μείωση εσόδων από την μη κατανάλωση και την ανεργία θα έχουμε την καταβαράθρωση των εσόδων. Άρα πάμε στο γνωστό τροπάριο..επιδοτήσεις να σε επιδοτώ να σε δανείσω για να με δανείσεις και να πάμε στον γκρεμό ….και μάλιστα σε όλο και ποιο βαθύτερο γκρεμό. Πως γίνεται να έχουμε ναυπηγία που να μην λειτουργούν και όλοι οι εφοπλιστές μας και εθνοσωτήρες όταν κοιμούνται να κάνουν δις ευρώ παραγγελίες σε ξένα ναυπηγία και εδώ να μην κινείται τίποτα. Και όμως κάποτε στην Ελλάδα και ας την έλεγαν ψωροκώσταινα ..είχαμε βγάλει ακόμα και άρματα και πυροβόλα ….είχαμε παραγωγή αυτοκινήτων, τα pony και τα τζιπακια της ΕΛΒΟ, είχαμε αυτονομία στην ζάχαρη και εξαγωγές, αυτονομία σε κρέας και γεωργικά προϊόντα, εργοστάσια μεταποίησης και κάναμε και εξαγωγές, ο τουρισμός αναπτυσσόταν, όλα έκλεισαν, όλα αυτά ξεχάστηκαν στο σαξες στόρι της απαξίωσης και της χρεοκοπίας, της ζητιανιάς και της ελεημοσύνης, της απαξίωσης ενός λαού και της μιζέριας …..να εκλιπαρούμε με τόσα αρχαία, τόσο πολιτισμό, φυσικές ομορφιές και τοπία να έρθουν τουρίστες, σε όσο -όσο και με όσα- όσα, ενώ θα έπρεπε να μας παρακαλάνε και να κάνουνε λίστες αναμονής. Φτάσαμε να έχουμε ηγέτες που ενώ τους λένε κατάφατσα σας πουλήσαμε για να σώσουμε τους τοκογλύφους ..αυτοί αντιπαρατάσσουν ..λυπηθείτε μας γιατί ο λαός μας υποφέρει και πεινάει …προσοχή ..ο λαός μας, όχι εμείς η εξουσία….
Και να σκεφτούμε ότι οι Γάλλοι μη έχοντας τους πόρους με ένα μόνο δικό μας άγαλμα συγκέντρωσαν 1 εκατομμύριο ευρώ σε μία μόνο εβδομάδα ….και δωρεάν έκαναν την συντήρηση ….Μιλάμε για την Νίκη της Σαμοθράκης που ενώ την κλέψανε …σήμερα εμείς έχουμε το αντίγραφο του δικού μας αγάλματος και αυτοί, οι κλέφτες το αυθεντικό. Και αντί να ζητήσουμε αντίτιμο για τις εισπράξεις εμείς εκλιπαρούμε τον κάθε Σόϊμπλε να μας δώσει ένα κομμάτι ψωμί ενώ μας χρωστάνε όλον τους τον πολιτισμό και την οικονομική τους ανάπτυξη.
Υ.Γ. Επιστροφή στην παραγωγή και στην κτηνοτροφία αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και της μεταποιητικής βιομηχανίας, επιβολή πλαφόν και έλεγχος στην αγορά που θα επιτρέψει να πέσουν οι τιμές με αναλογίες κόστους κέρδους και κυρίως χτύπημα της φοροδιαφυγής και των φοροεισφοροδιαφυγής από τα ταμεία. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μείωση των φορολογικών συντελεστών μέχρι 20-25%, ΦΠΑ 6-12% και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με εκτενείς ελέγχους για την παράταξη των φυγάδων …επίσης δήμευση των περιουσιακών στοιχείων όλων αυτών που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου