bara

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Άρης Γιαννακίδης επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα υβριδική πολιτική τάξη στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ

Οι εξελίξεις στην παράταξη της «Κοινωνικής Συμμαχίας» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης μόνο για τους ανυποψίαστους ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αμέσως μετά τις εκλογές ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης είχε πάρει τις αποφάσεις του. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ ήταν ούτως ή άλλως,
σε ένα μέρος του, εγκλωβισμένο στην περιφερειακή παράταξη, ενώ για τα κορυφαία στελέχη του κινήματος που ήταν καθοριστικά στην επιλογή του ως υποψηφίου περιφερειάρχη το 2010 είχε αποφασίσει να σπάσει τις γέφυρες μαζί τους και να αναζητήσει την πολιτική προστασία και συμμαχία του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Το τότε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το αξίωμα του εκπροσώπου της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, βουλευτής Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής ήταν καταλυτικός στο να δοθεί το χρίσμα στον τότε νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη. Το κομματικό χρίσμα είχε αρκετούς διεκδικητές κι ανάμεσά τους ήταν ο νομάρχης Έβρου Νικόλαος Ζαμπουνίδης και οι βουλευτές Δράμας και Καβάλας Χρήστος Αηδόνης και Μιχάλης Τιμοσίδης. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με τον Μιχάλη Τιμοσίδη να έχει μέχρι εκείνο το σημείο το χρίσμα και ο εξερχόμενος από το γραφείο του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου να τον ενημερώνει ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε πάρει άλλη απόφαση επιλέγοντας τον Άρη Γιαννακίδη! Από τη στιγμή που έγινε η επιλογή του ένας μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης με τους 5 υπουργούς (Γιώργος Πεταλωτής, Σωκράτης Ξυνίδης, Γιώργος Ντόλιος, Χρήστος Αηδόνης, Μιχάλης Τιμοσίδης) τέθηκε σε λειτουργία για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης. Ο δε Γιώργος Πεταλωτής ενόψει της δεύτερης Κυριακής έκανε πολύ συγκεκριμένους χειρισμούς για το θέμα της αποτύπωσης της μειονοτικής ψήφου που αναδεικνυόταν σε μεγάλο πολιτικό και επικοινωνιακό πονοκέφαλο. Το χειρισμό προς τα τοπικά ΜΜΕ ανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός ο Γιώργος Πεταλωτής μετά από σχετική συζήτηση για τις προτεραιότητες της δεύτερης Κυριακής που έγινε στην Κομοτηνή με στελέχη από όλη την Περιφέρεια.
Ενώ όλα αυτά έγιναν και παρά τις δυσκολίες είχε συγκροτηθεί μια αξιόμαχη περιφερειακή αυτοδιοικητική παράταξη με στελέχη που μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αποστολής τους, ο Άρης Γιαννακίδης αποφασίζει να υποβαθμίσει την παράταξη και να ασκήσει την εξουσία με ένα στενό περιβάλλον που αναφερόταν αποκλειστικά σ’ αυτόν και στους εξωθεσμικούς συμμάχους του. Η παράταξη, αν εξαιρέσουμε, την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση γνωριμίας, δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Η λειτουργία της θα σήμαινε πολύ απλά θα έθετε σε αμφισβήτηση το αυταρχικό και αναχρονιστικό μοντέλο διοίκησης, το οποίο και θα αποτελέσει το θερμοκήπιο για να ανθίσουν αντιλήψεις και χειρισμοί που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία ως κουλτούρα παιδεία και βιώσιμο μοντέλο διακυβέρνησης. Είναι βέβαιο ότι η παράταξη δεν θα επέτρεπε με τη λειτουργία πολιτικά παιχνίδια εξουσίας με παράταιρους εταίρους. Επίσης η παράταξη, εντός και εκτός της, είχε πρόσωπα και εφεδρείες με δυνατότητες για μια νέα επιτυχή εκλογική αναμέτρηση. Προϋπόθεση ήταν να διατηρήσει τη στοιχειώδη συνοχή και αξιοπιστία της. Πολύ έγκαιρα είχα υπογραμμίσει αυτό το στοιχείο, επισημαίνοντας πως διατήρηση του δυναμικού κατά 60 τα εκατό θα δημιουργούσε τις συνθήκες για μια νέα εκλογική επικράτησή της.
Στο μεταξύ, όπως έχω ήδη τονίσει, ο Άρης Γιαννακίδης στη στρατηγικής επιβίωσής του είχε επιλέξει κύριο εταίρο τον πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη. Αισθάνονται ότι είναι παντοδύναμοι και πως τους επιτρέπονται τα πάντα. Έτσι αρχίζει η τακτική προσεταιρισμού του περιφερειακού συμβούλου με την παράταξη του Γιώργου Παυλίδη, του Σταύρου Καβαρατζή, γιού του πρώην βουλευτή Έβρου Γιάννη Καβαρατζή. Εδώ και δεκαπέντε μήνες διοχετεύονται μέσω των social media κατευθυνόμενα σχόλια περί επικείμενης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις, ανεξάρτητα αν τα δυο κόμματα θα συνεργαστούν στο δεύτερο γύρο, γιατί η απόλυτη ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ προκαλούσε μεγάλη ζημιά στη Ν.Δ., κάτι που είχε απασχολήσει την ηγεσία του κόμματος πριν μερικούς μήνες. Τότε, λοιπόν, πριν δυο χρόνια είχε κριθεί η τύχη της αντιπεριφερειάρχισσας Γεωργίας Νικολάου, η οποία μέχρι και τη γνωστοποίηση της απόφασης του Άρη Γιαννακίδη όχι απλώς ήταν πεπεισμένη αλλά προετοιμαζόταν για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρησή της, αφού αυτή την εντύπωση της δημιουργούσε ο περιφερειάρχης κι αυτό αποκόμιζα προσωπικά από τις επαφές και τις συναντήσεις μαζί της. Έδειχνε να θέλει να δημιουργήσει πολιτικά και επικοινωνιακά γεγονότα που θα είχαν θετική απήχηση στην τοπική κοινωνία. Η απόφαση του Άρη Γιαννακίδη να υποδείξει ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Έβρου τον Σταύρο Καβαρατζή σοκάρει τη Γεωργία Νικολάου και προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις στον Έβρο που είναι αδύνατο να απορροφηθούν και εντείνουν την αμφισβήτηση στο πρόσωπο πλέον του Άρη Γιαννακίδη.
Η υπόδειξη του Σταύρου Καβαρατζή δεν ήταν δεδομένη. Έπρεπε να συντρέξουν και άλλες προϋποθέσεις που θα την ευνοούσαν. Ήδη ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης έχουν ταυτιστεί και έχουν κοινό βηματισμό. Το σχεδιασμό αυτό στηρίζει και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου της Ν.Δ. Σταύρος Σταυράκογλου. Δεν είναι όμως όλα αρκετά. Ο έμπειρος κυρ-Γιάννης Καβαρατζής γνωρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη, εάν δεν ευοδωθεί θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον γιό του. Ως κλασικός συντηρητικός πολιτικός θέλει να έχει εγγυήσεις υπό την έννοια ότι υπάρχει κομματική κάλυψη. Εδώ μπαίνει δυναμικά και πάλι στο παιχνίδι ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έχει αλλεπάλληλες συζητήσεις και επαφές με τοπικούς παράγοντες της Ν.Δ. που τους πείθει ότι ο όλος σχεδιασμός έχει την υποστήριξή της επίσημης Ν.Δ. Πριν σαράντα μέρες θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος που είναι φίλα προσκείμενος στον υπουργό. Θα προτιμήσει να κοιμηθεί, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, στο σπίτι του Σταύρου Καβαρατζή για να τον ενθαρρύνει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Αυτή την άφιξη του κ. Παπαμιμίκου θα την διαρρεύσουν προκειμένου να ενισχυθεί η εντύπωση ότι το όλο εγχείρημα τελεί υπό την έγκριση του κεντρικού μηχανισμού της Ν.Δ.
Μετά από όλα αυτά έρχεται η επόμενη φάση του σχεδιασμού. Ο Σταύρος Καβαρατζής σε συνέντευξη ανακοινώνει την κάθοδό του ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Έβρου με τον Άρη Γιαννακίδη. Οι αντιδράσεις είναι άμεσες και έντονες. Ο περιφερειάρχης προσπαθεί να καθησυχάσει τους συνεργάτες του αλλά το κάνει για να κερδίσει χρόνο και να οργανώσει στις επόμενες κινήσεις του. Η πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων του Έβρου εκφράζει την αντίθεσή της. Ο βουλευτής Έβρου και πρώην υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος κάνει λόγο «για πολιτική συναλλαγή. Στη συνάντησή του με τους Άρη Γιαννακίδη και Γιώργο Πεταλωτή στο Grecotel ΕΓΝΑΤΙΑ στην Αλεξανδρούπολη χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς, όπως θα μας το μεταφέρουν γνώστες επεισοδιακού περιστατικού. Πολλοί είναι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τον περιφερειάρχη. Αρκετοί μιλάνε για ένα αυτόνομο ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Η προοπτική αυτή βρίσκει υποστηρικτές και στους δυο συνδυασμούς. Πολλές οι συναντήσεις που γίνονται σε όλες της περιφερειακές ενότητες. Οι ζυμώσεις είναι διαρκείς.
Μέσα στην αναταραχή προκύπτει το πρόβλημα της υγείας του Άρη Γιαννακίδη κυρίως ως πολιτικό και επικοινωνιακό ζήτημα. Και θα τα εξηγήσω. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ακόμη ότι συμπάσχουμε με τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας και ευχόμαστε περαστικά και ταχεία ανάρρωση. Να υπογραμμίσουμε όμως ότι το θέμα το διέρρευσαν από το περιβάλλον του. Συγγενικό πρόσωπο συνεργαζόμενου με τον περιφερειάρχη στην Αλεξανδρούπολη κάνει λόγο για σοβαρό πρόβλημα υγείας που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αποχώρησή του! Είναι πλέον σίγουρο ότι επιχειρήθηκε η πολιτική και επικοινωνιακή εκμετάλλευση και αξιοποίηση του προβλήματος. Η ανάδειξή του δεν θα ήταν δυνατή, αν το άμεσο περιβάλλον δεν έβγαζε το θέμα προς τα έξω. Το γεγονός ότι αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση, πολύ απλά μας επιτρέπει μια διπλή ανάγνωση: αν το πρόβλημα υγείας είναι σοβαρό, είναι πολύ λογικό να αποχωρήσει· το υπαρκτό πρόβλημα υγείας μπορεί να αξιοποιηθεί και ως πλατφόρμα της νέας επικοινωνιακής καμπάνιας με τον περιφερειάρχη να δίνει έναν αγώνα ζωής, αφού διακινδυνεύει την ήδη κλονισμένη υγεία του για τα ζητήματα του τόπου. Αυτό είναι μια λογική ερμηνεία για τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος της υγείας του περιφερειάρχη. Και στο τέλος αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν χρειάζεται να προετοιμάσεις την κοινή γνώμη, γιατί όποτε αυτό δημοσιοποιηθεί, κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα και τα πράγματα θα βρουν το δρόμο τους. Χαρακτηριστικό της σύγχυσης είναι πως Σταύρος Βαβίας και Σταύρος Καβαρατζής εκφράζουν εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. Το επιχείρημα της θεραπευτικής αγωγής για ένα διάστημα, τουλάχιστον δέκα ημερών, δίνει στον περιφερειάρχη μια μεγάλη ανάσα για να αποφύγει πιέσεις και ενοχλήσεις ενώ την ίδια στιγμή κάνει επιλεκτικές επαφές και προσπαθεί να προσελκύσει υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους.
Μακάρι να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας ο Άρης Γιαννακίδης αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφύγει τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις. Μια σύσκεψη με ενδιαφέρουσα σύνθεση συνομιλητών πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο GRECOTEL ΕΓΝΑΤΙΑ στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας σ’ αυτήν συμμετείχαν οι Γιώργος Ντόλιος, Γιώργος Πεταλωτής, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Γεωργία Νικολάου, Μιχάλης Τιμοσίδης, Χαρά Κεφαλίδου, Παύλος Δαμιανίδης και Γιάννης Κανελάκης. Κοινός παρανομαστής ότι ο Άρης Γιαννακίδης «παραδίδει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης στον Ευριπίδη Στυλιανίδη».
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της συμμετοχής του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και προτεινόμενου για δεύτερη φορά Παύλου Διαμιανίδη, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με την πηγή μου, είπε ότι «αν προχωρήσετε σε κάτι άλλο είμαι μαζί σας, σε διαφορετική περίπτωση θα ήθελα να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο που κατεβάζει ο Γιαννακίδης!». Μετά την χθεσινή ανακοίνωση του περιφερειάρχη από την Καβάλα ότι θα είναι στη μάχη για να αγωνιστεί για την πάταξη της ανεργίας!, έχει ενδιαφέρον να δούμε πια θα συνέχεια και τα επεισόδιά της. Στην επόμενη μέρα πάντως είναι βέβαιο ότι δεν χωράνε όλοι και αυτό θα είναι ενδεχόμενα καθοριστικό στην έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

http://voreasmagazin.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου