bara

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Βγήκαμε στις αγορές..θα πηδάμε από τη χαρά μας

ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.
e-mail: panosmandalos@yahoo.gr.
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος.
Πολλά ακούμε τελευταία για το σαξές στόρι που μας χτύπησε και δεν το καταλάβαμε. Τα πανηγύρια πολλά. Βγήκαμε στις αγορές, ανοίγουμε τις Κυριακές, έρχονται επενδύσεις και στο τέλος τα αποτελέσματα

είναι τα εξής. Ο ΟΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι από τους μεγαλύτερους πληγέντες στον κόσμο είναι ο Έλληνας φορολογούμενος και πατέρας, ή μητέρα ενός τέκνου. Ο λαός με την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Οι τιμές στην Ελλάδα του καλαθιού της νοικοκυράς, είναι πολύ υψηλότερες και από της Γερμανίας.
Και όμως βγήκαμε στις αγορές, μας λένε. Μ καλά δεν μας πιπιλίζανε το μυαλό ότι με το πλεόνασμα και την δόση που μας πετσοκόψανε για να πάρουμε, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα; Ότι θα αποκαθιστούσαν την ρευστότητα; Τι χρειάζονταν λοιπόν τα 4,5 δις ευρώ που αντλήσαμε και γιατί αφού όλα ήταν καλά και ρόδινα; Και φυσικά μερικοί αλλόφρονες φωνάζανε, ότι επιτέλους το καταφέραμε. Τι δηλαδή; Να έχουμε και το τρίτο άτυπο μνημόνιο, με 4,5% επιτόκιο, ενώ τώρα δανειζόμαστε με 1,5-2%, και φυσικά με τριπλάσιο επιτόκιο. Όλα λαμπρά λοιπόν. Μετά θα βγουν και θα πουν; Ναι οι τόκοι δυσβάστακτοι και φυσικά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας υποστηρίζουν. Και φυσικά μας υποστηρίζουν. Η ΕΚΤ δανείζει με 0,35-0,5% και αυτοί μας δανείζουν με 4,5%. Και γιατί μας δανείζουν; Όταν το χρέος ήταν στο 120-125% το 2009 μπήκαμε στο μνημόνιο γιατί δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Σήμερα με χρέος κουρεμένο κατά 90 δις που ξανανέβηκε στα 320 δις ευρώ ..είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να μας ανοίξουν τις αγκάλες. Βέβαια εδώ δεν μας είπαν ότι το ομόλογο διέπεται του αγγλικού και όχι του Ελληνικού δικαίου. Γιατί λοιπόν αφού υπάρχει εμπιστοσύνη δεν είναι στα Ελληνικά μέτρα και σταθμά;
Απλό. Στο μνημόνιο τα τοκογλυφικά δάνεια των ιδιωτών πέρασαν επίσημα στα χρέη των κρατών μελών της Ε.Ε. όλοι οι οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι το 2009 αν δεν μέναμε στο μνημόνιο τα τοκογλυφικά δάνεια των ιδιωτών θα μπορούσαν να κουρευτούν κατά 60%. Και όμως ατά που κουρεύτηκαν ήταν χρήματα από τα περισσεύματα των ασφαλιστικών ταμείων, ομόλογα μικροομολογιούχων, που είδαν τα λεφτά τους να κάνουν φτερά, μετοχές τραπεζών που περιήλθαν εν μία νυχτί σε φαλιρισμένους τραπεζίτες οι οποίοι κατάσχεσαν τις μετοχές, αφήνοντας πολλούς χωρίς αποταμιεύσεις.
Απλό κανένα σαξές στόρι δεν υπάρχει. Υπάρχει ακράδαντη αποτυχία και γενική χρεοκοπία των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Δεν μπορείς να παίρνεις διπλό δάνειο, όταν λες ότι με το μνημόνιο βγαίνεις και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αρκετό. Η ανάπτυξη για να έρθει θέλει, πρώτο ανθρώπους που σκέφτονται με μυαλό και όχι με άχυρο. Όταν το φορολογικό σου καθεστώς αλλάζει από ώρα σε ώρα, από μέρα σε μέρα ..δεν θα έρθει κανένας παλαβός για να επενδύσει. Μόνο όποιος θέλει να χάσει ατ λεφτά του ..ή έχει άλλες βλέψεις. Μια βλέψη είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που παραμένουνε παρθένα και κανείς δεν μιλά. Μια άλλη πρόβλεψη είναι τα κόκκινα δάνεια. Αν διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο τότε δεν είναι δύσκολο οι δανειστές εν μια νυκτί να προβούν σε κατασχέσεις με μια απόφαση. Και φυσικά το αποδιοπομπαίο σενάριο στην χώρα μας να κυματίζει η Ελληνική σημαία …..αλλά με την σβάστικα ..μαζί….
Και φυσικά και ο πιο διανοητικά ανάπηρος θα ήξερε ότι όταν η οικονομία πάει καλά, το πρώτο που γίνεται είναι, να γίνουνε φορελαφρύνσεις. Να ανέβει το αφορολόγητο και να δοθεί αναπτυξιακή πορεία με την αύξηση της κατανάλωσης που θα επέλθει από το περίσσευμα. Εδώ το αφορολόγητο από 5000 ευρώ πέρσι ..πάει στο 0. Τα χαράτσια παρανόμως νομιμοποιούνται και γίνονται φόροι. Έτσι δεν ξέρω αν υπάρχει δικαστήριο που να το δέχεται, αλλά ενώ η διπλή φορολόγηση επί του ιδίου ατόμου και του ιδίου οικήματος απαγορεύεται ..ω του σαξές στόρι ….πληρώνουμε δύο φόρους στο ίδιο ακίνητο ..η ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι ….Ποιος είπε ότι οι κουμουνιστές θα μας πάρουν το σπίτι; ..Μάλλον από άλλους κινδυνεύουμε.
Αλλά ας δούμε μερικά στοιχεία όπως μας τα δίνει το λογιστήριο του κράτους.
Το 2013 η ύφεση ήτανε στο -4,2%, ενώ η ανεργία στο 27,5%. Και φυσικά μιλάμε για την επίσημη ανεργία, αφού και με ένα μεροκάματο σβήνεσαι από τις λίστες ενώ και αυτοί που δουλεύουν με λίγες ώρες είναι και αυτοί εκτός.
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 15,9 δις ευρώ και είναι στα 321,4 δις ευρώ ..ή 177,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Βέβαια αυτό πρέπει να τονιστεί ότι είναι το χρέος που κουρεύτηκε στα 250 δις από 340 δις πριν ένα χρόνο ..και φυσικά επανήλθε ..στα προηγούμενα επίπεδα.
Από αυτά τα δάνεια είναι 230,2 δις και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια, 91,3δις ευρώ.
Οι τόκοι ανά έτος είναι στα 27 δις ευρώ, ανά χρόνο ενώ οι τόκοι ανά δευτερόλεπτο είναι 860 ευρώ/δευτερόλεπτο, ενώ ο κάθε Έλληνας ανεξαρτήτου ηλικίας χρωστά 29.580 ευρώ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η Ελλάδα καλείται να πληρώσει δάνεια ύψους 39,9 δις για το 2014, ενώ έως το 2020 να αποπληρωθούν δάνεια 84,7 δις ευρώ. Από το 2021 αρχίζουν οι αποπληρωμές δανείων 232 δις ευρώ που πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2050….ή αν γίνει ρύθμιση ….ακόμα μετά….
Εδώ λοιπόν μπορούμε να δούμε σε τι τέλμα έχουνε ρίξει την Ελληνική οικονομία, με τα δυσβάστακτα δάνεια και τις αποπληρωμές και φυσικά την απόδειξη ότι τουλάχιστον έως το 2050..ίσως είμαστε υπόδουλοι των τοκογλύφων δανειστών μας …..και ίσως και μετά. Σε όλο αυτό τον συφερτό λοιπόν έρχεται και ο νέος δανεισμός των 4,5 δις που σίγουρα δεν θα είναι και ο μοναδικός. Άρα πιο τρίτο μνημόνιο δεν υπογράψαμε όταν ήδη δανειστήκαμε επιπλέον χρήματα με τριπλάσιο επιτόκιο. Να γιατί χρειαζότανε να έρθει η Μέρκελ. Όταν κάποτε ο Χίτλερ ήθελε το κατοχικό δάνειο έκανε την επίσκεψη του στην κατεχόμενη Ελλάδα και συναντήθηκε με τον δοσίλογο πρωθυπουργό. Σήμερα ήρθε και πάλι στην Ελλάδα.. κάτι πιο θηλυκό ..αν μπορούμε να το πούμε ..γιατί αν της βάλεις και μουστάκι λίγο διαφέρει για να μας πει ότι όλα πάνε καλά …Μα χρειαζότανε να έρθει η Γερμανίδα για να μας βάλει σε τάξη και να χαϊδέψει τα αυτιά μας σαν καλά μαθητούδια που υπακούαμε στις εντολές όχι του δασκάλου παιδαγωγού , αλλά του δυνάστη καθοδηγητή της κατάντιας του λαού μας. Και φυσικά δεν ειπώθηκε τίποτα για τις στρατιωτικές αποζημιώσεις που χρωστάνε οι γερμανοί κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου αλλά και του 1ου, δεν ειπώθηκε τίποτα για τα κλεμμένα λεφτά της Σίμενς, για τα λεφτά των εξοπλιστικών προγραμμάτων, για τα υποβρύχια που πληρώθηκαν και δεν παραδόθηκαν και πολλά άλλα..
Οι πανηγυρισμοί λοιπόν για τις αγορές, το μόνο που σημαίνει είναι περισσότερο χρέος, περισσότερη επικινδυνότητα για χρεοκοπία, περισσότερη υποτέλεια, αφού τα επιτόκια είναι ληστρικά για το ήδη ληστρικό χρέος και φυσικά μεγαλύτερη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών αφού ο δανεισμός τώρα επεκτείνεται και στην μετά μνημονίου εποχή με τις ίδιες επιπτώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου