bara

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την εκμετάλλευση του χρυσού

Η Εταιρεία ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε. με περίσσιο θράσος υπέβαλε αίτημα προς την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης για χορήγηση νέας άδειας Μεταλλευτικών Ερευνών στην Π.Ε. Έβρου πλησίον της κοινότητας Μέστης για 9.950 στρέμματα.Το θέμα συζητήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης όπου η Λαϊκή Συσπείρωση για άλλη μια φορά κατήγγειλε τους…σχεδιασμούς της Πολυεθνικής Εταιρείας και καταψήφισε το αίτημα της Εταιρείας για χορήγηση αδείας για νέες μεταλλευτικές έρευνες.
Για την εκμετάλλευση του χρυσού της περιοχής έχει γίνει πολύ συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία, στη δημόσια υγεία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση για μια ακόμα θέλει να ξανατονίσει ότι: ακόμα και αν δεν υπήρχαν αυτές οι συνέπειες, το σχέδιο της εξόρυξης του χρυσού, ισοδυναμεί με κλοπή ενός ιδιαίτερα πολύτιμου και μη ανανεώσιμου πόρου στρατηγικής σημασίας, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά προς όφελος της λαϊκής ευημερίας, με τις κατάλληλες κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα βρεθεί αποφασιστικά αντιμέτωπη με όποιον επιχειρεί να λεηλατήσει το χρυσό της Περιοχής και της Ελλάδας.
Τα εμφανιζόμενα οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη μπορούν να εκληφθούν μόνο ως πρόκληση για την τοπική κοινωνία και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα. Τα περιβόητα κρατικά έσοδα αφορούν φορολογία επί των όποιων κερδών της θυγατρικής εταιρείας τα οποία θα είναι μηδαμινά.
Η κλοπή της λαϊκής περιουσίας συνοδεύεται με μεγάλους κινδύνους για την τοπική οικονομία, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία.
Η τοποθέτησή μας αυτή είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη διότι με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν υπάρχει μέθοδος εξόρυξης χρυσού χωρίς βαριές συνέπειες στον άνθρωπο, στη δημόσια υγεία και στο ευρύτερο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την οικονομική ζωή της περιοχής.
Η πιθανότητα αστοχίας υπάρχει ακόμα και όταν λαμβάνονται μέτρα, γιατί πρόκειται για ένα ιδιωτικό όμιλο που δρα με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, καθώς και την ψευδεπίγραφη εφαρμογή του ελέγχου απ’ το αστικό κράτος.
Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου